Seaconomy zeewier Noordzee_R5A0918

West-Vlaanderen ziet toekomst in economie rond zeewieren

OOSTENDE - Zeewieren (of macroalgen) zijn unieke zee-producten die een toenemende rol zullen spelen in de lokale voedselvoorziening en verduurzaming van de voedselketen. Ook Vlaanderen kan hier een belangrijke rol spelen: de Noordzee is uitermate geschikt voor de teelt van diverse soorten zeewier met een economisch potentieel. Langsheen de waardeketen ligt een zee van opportuniteiten open voor de bedrijven en kennisinstellingen in onze regio. Dat is één van de conclusies van het consortium SeaConomy, een samenwerking tussen verschillende spelers in de zeewierketen, dat de economische haalbaarheid van deze mogelijke 'superfood' onderzocht.

Het SeaConomy-project bracht voor de eerste keer een multidisciplinair consortium van bedrijven, sectororganisaties en overheidsinstanties samen om het potentieel van de Vlaamse zeewier economie te ontluiken, met de steun van iCleantech Vlaanderen. De partners (Sioen Industries, POM West-Vlaanderen, Lambers-Seghers, Colruyt Group, en Pures) vertegenwoordigen samen de verschillende schakels van de zeewierketen, van kweek tot consumptie. Vanaf de start in 2016 fungeerde SeaConomy als een katalysator voor de groeiende Vlaamse community rond zeewier.

SeaConomy publiceerde haar bevindingen, alsook aanbevelingen voor zowel overheid als kennispartners en bedrijven in een visietekst. Het is een 'call to action' voor overheden maar ook voor bedrijven: er moet een ambitieus innovatieproject opgezet worden om binnen een Europese context het gebruik van zeewieren op grote schaal als grondstof van de toekomst mede te helpen mogelijk maken. Want het is een feit: Vlaanderen, en zeker West-Vlaanderen, kan dankzij de technologie en de kennis een voortrekkers rol spelen in dit specifieke domein.

Product met toekomst

Zeewieren zijn momenteel nog erg nieuw en hun potentieel voor jobcreatie, innovatie en het milieu blijft –mede door een aantal barrières– in Europa grotendeels onderbenut. Hoewel er wereldwijd 25 miljoen ton zeewieren worden geproduceerd, staat de zeewiersector in Europa nog in zijn kinderschoenen. In Vlaanderen neemt de interesse sterk toen bij kandidaat-afnemers en is het eerste proefproject rond lokale kweek een feit. Daarom is het volgens SeaConomy zinvol om ook een Vlaamse zeewiersector verder uit te bouwen door lokale zeewiersoorten te kweken en op de markt te brengen.

Geen hype

Op korte termijn (2025) kunnen lokale zeewieren gekweekt worden in het Belgische deel van de Noordzee, om als additief te gebruiken in voedingsproducten en voeders. Op langere termijn (2035) bieden zeewieren kansen voor de toepassing in biomaterialen mits de wieren op grote schaal gekweekt en geraffineerd worden. Benny Pycke (Sioen Industries) is één van de projectleiders van SeaConomy, is rotsvast overtuigd van het potentieel: “Met het project hebben we zeewieren in Vlaanderen helpen op de kaart zetten", aldus Pycke. "Zeewieren zijn here to stay. Ze zijn geen hype, maar deel van een maatschappelijke transitie. Met onze breed-gedragen visie voor ‘Zeewieren in Vlaanderen 2025-2035’ is de basis is gelegd om lokaal en in een Europese context aan de slag te gaan met zeewieren. We merken op vandaag een breed socio-economisch draagvlak waardoor bedrijven, kennisinstellingen, en overheden willen inzetten op innovatie voor de omschakeling naar duurzame voedingsstoffen en bio-gebaseerde grondstoffen."