de7c0b1d-1f27-347e-9e2c-22dc69deb735 © Studio Nunu

Straffe madammen: Ontdek duurzaam modemerk King Comf van Astrid en Cleome

AALST/GENT - We staan er niet genoeg bij stil: de enorme berg stoffen die overblijft van de traditionele modeproductie. Zonde, vinden ontwerpers Cleome Clements en Astrid Van Damme van het duurzame modemerk King Comf. Daarom werken zij voor hun comfy kledingcollectie met bijzondere stoffen die overblijven in ateliers in Portugal. Voor hun unieke schoenencollectie gaan ze aan de slag met stockleder.

King Comf ontwerpt vanuit wat er aanwezig is. “We creëren niet op basis van trends, wel maken we unieke items van buitengewone vondsten uit ateliers, weverijen en lederstocks”, vertellen Cleome en Astrid. “Dat is niet alleen duurzamer, het zorgt ook voor een tijdloos stuk waarvan er maar enkele beschikbaar zijn. De kans dat je iemand tegenkomt op straat met eenzelfde King Comf kimono is héél klein. Unieker en tijdlozer kan je outfit niet worden.”

De items van King Comf herken je aan hun verrassende, eclectische prints en kleuren, net omdat ze los van trends ontstaan. Astrid en Cleome’s doel is dan ook om mensen goed te doen voelen in wat ze dragen. “De kimono’s bijvoorbeeld zijn meer dan chique homewear pieces”, vertelt Astrid. “Mensen kopen onze items niet, ze dragen ze. Ik zie onze stuks graag als ‘speelkleren voor hangouderen’. Die happy vibe vertelt precies waar King Comf voor staat.”

 

Door met reststoffen te werken, geven Cleome en Astrid waarde aan iets wat anders verloren zou gaan. Die recuperatie is een kernwaarde voor hun merk. Er gaat bijvoorbeeld niets van de stof verloren dankzij het specifieke design van de kimono’s, ontworpen op maat van de standaard lopende meters op een rol. Ook in hun persoonlijk leven staat recuperatie centraal: beide ontwerpsters zijn fan van preloved in hun huis en garderobe.

Made in Portugal

Cleome en Astrid staan in nauw contact met de ateliers in Portugal en gaan daar zelf tussen de stoffen snuisteren om materiaal te vinden dat ze kunnen recupereren voor de kleding en schoenen van King Comf.

“Het was tijdens ons werk als ontwerpers voor grote modelabels dat we ontdekten welke schatten er vaak verloren gaan”, vertellen ze.

“En dan spreken we niet over een paar tientallen rollen. Er zijn echt loodsen vol tijdloze stoffen en leders die veel te mooi zijn om op de afvalberg te belanden. Wij geven ze een tweede leven.”

De werkwijze van King Comf wordt ook positief onthaald door de ateliers zelf. Waar andere modemerken voor twee drukke periodes per jaar zorgen, hebben de ateliers dankzij King Comf een constante workflow omdat zij niet volgens de traditionele kalender werken.

Comfy voor iedereen

Zoals de naam al doet vermoeden, staat comfort steeds centraal bij King Comf. De kimono’s kun je als kamerjas dragen, maar ook als jurk of jas. En de sneakercollectie kan door iedereen gedragen worden, maar heeft enkele speciaal ontworpen features waardoor ze perfect zijn voor wie op zoek is naar modieuze schoenen die ook voor ‘moeilijke’ voeten comfort bieden.

Zo bieden de uitneembare binnenzolen ruimte voor steunzolen, zorgt de extra ruimte op de voorvoet voor comfort bij knobbels en verbetert de verstevigde hiel je houding. Met focus op comfort zijn de schoenen zo gemaakt dat elk type voet erin past, terwijl ze ook nog eens chic en stijlvol ogen.

Voor de sneakers werken Cleome en Astrid met stockleder. Net zoals bij de kleding maken zij iets waardevol van wat er beschikbaar is. De zolen zijn gemaakt van productieresten, wat bij sommige stuks bewust zichtbaar blijft in de terrazzo-print van de zool.

De items van King Comf zijn verkrijgbaar via de webshop en verschillende verkooppunten die hun waarden en esthetiek delen. Omdat er slechts enkele stuks per design beschikbaar zijn, zal je in elke winkel een uniek aanbod vinden. Prijzen starten vanaf 150 euro.

Vrolijke Oost-Vlaamse onderneemsters

King Comf is het duurzame modelabel van Astrid Van Damme en Cleome Clements. Nadat zij ervaring opdeden bij verschillende Belgische modelabels, besloten zij samen een nieuwe weg in te slaan. Naast duurzaamheid en comfort houdt King Comf van happy vibes. Cleome en Astrid nemen het leven niet te serieus en dat willen ze ook uitstralen naar hun klanten.

Astrid studeerde mode in Antwerpen en woont in haar thuisstad Aalst met haar man en twee tienerdochters. Cleome is van Nederlandse afkomst en studeerde mode aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Zij woont vandaag in Gent met haar man. Als pleegouders bieden ze een warme plek voor kinderen die tijdelijk thuis niet terecht kunnen.

© Foto’s: Studio Nunu