Veel regen, maar soms opklaringen voor Limburgse economie

Ook als de lokale economie straks door de sluiting van Ford Genk een serieuze tik moet incasseren, blijven de Limburgse ondernemingen strijdvaardig. Ze zetten nu al meer in op de ontwikkeling van nieuwe producten, nieuwe markten en een betere interne organisatie, zo blijkt uit een grootschalige enquête van werkgeversorganisaties Unizo en VKW Limburg.

Eerst en vooral: de vooruitzichten voor 2013 blijven erg somber voor de Limburgse economie. In het algemeen daalt het vertrouwen verder. Iets meer dan 40 procent van de bedrijven denkt dat 2013 slechter wordt dan 2012. Vooral de detailhandel, maar ook de bouw, ziet de toekomst negatief. Er wordt gevreesd dat het Ford-drama het bestedingsgedrag van alle Limburgers sterk zal aantasten. Ook de algemene crisis maakt dat consumenten de vinger op de knip houden, vooral wat duurdere aankopen betreft als auto's of verbouwingswerken.

Cardinaels BeulenLicht in de tunnel
Toch zijn er ook tekenen van beterschap. Zo is de terugval van de conjunctuur die vooropgesteld wordt, minder scherp dan sinds het begin van 2012. De export en de productiebedrijven verwachten dat het in 2013 beter zal gaan.

"De cijfers, maar ook ons aanvoelen na gesprekken met tientallen ondernemers, wijzen erop dat de domper op het sentiment na de aankondiging van Ford, minder groot is dan aanvankelijk gevreesd," zegt Luc Cardinaels, voorzitter van VKW Limburg.

"Het is zeker niet zo dat iedereen plots in zak en as zit. Het vertrouwen om uit de crisis te geraken, is wel degelijk aanwezig. De ondernemers beseffen wel heel goed dat er iets moet gebeuren. Dat verklaart de extra inspanningen die ze momenteel leveren om innovatief te zijn, en zowel naar productontwikkeling als marktuitbreiding nieuwe wegen bewandelen. De enquête voorspelt veel goeds over de veerkracht van de Limburgse economie."

Gevraagd naar de vorderingen van de werkgroepen die voor het post-Ford-tijdperk maatregelen moeten uitwerken, reageren de werkgevers positief. "We vernemen dat de expertengroep onder leiding van Herman Daems erg intensief aan voorstellen werkt", zegt Ludo Beulen, voorzitter van Unizo-Limburg. "Binnenkort worden de eerste bevindingen voorgesteld aan de 'task force' die de Vlaamse regering heeft samengesteld. We verwachten dat daar de beste voorstellen zeker groen licht zullen krijgen en het dus zeker niet bij een 'praatbarak' zal blijven."