Belgische werkgever meest open voor telewerk in Europa

In maart 2022 bevroeg SD Worx 10.000 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.098 Belgen, naar hun voorkeuren en mening over de nieuwe arbeidsorganisatie. De meerderheid van de Belgen blijkt te verkiezen twee of drie dagen van thuis uit te werken. De Belgische werkgevers gaan hierin meer mee dan hun Europese collega’s.

In 2022 vindt 43% van de Belgen dat zijn of haar job telewerk toelaat. Daarvan wil slechts een 5 procent nog elke dag naar het werk. In Spanje wil een kwart van de bevraagden vijf dagen thuiswerken hiermee willen Spanjaarden het meest thuiswerken, samen met de Finnen en de Britten. Qua ideaal aantal dagen situeert de Belg zich in de middenmoot, samen met de Italianen, de Duitsers en de Zweden.

 

De voordelen wegen op tegen de nadelen: dan gaat het niet alleen over een beter evenwicht in de combinatie werk-gezin maar ook een verhoogde productiviteit voor individuele taken, maar ook in samenwerking met anderen. Bijna de helft van de Belgen geeft aan dat hun werkgever telewerk toestaat: daarmee scoort België het hoogst van Europa.

”Uit onze bevragingen blijkt dat dinsdag en donderdag de favoriete dagen zijn om terug naar kantoor te komen: meer dan vier op tien Belgen geven deze dagen aan”, zegt Katleen Jacobs, consultant bij SD Worx. “Anderzijds willen 41% van alle Belgen minimum 1 dag per week thuiswerken. Onze favoriete thuiswerkdag is vrijdag, gevolgd door maandag.”