atv Opnieuw & Co / Caroline Baeten van Dressr

Circulaire hub van Mortsel groeit: “Dressr en Opnieuw & Co bundelen krachten voor sociale tewerkstelling”

Het kledingverhuurplatform Dressr en kringloopwinkel Opnieuw & Co in Mortsel werken nauw samen om hun activiteiten verder te laten groeien. “Dagelijks komen medewerkers van Opnieuw & Co onze bestellingen inpakken”, vertelt Caroline Baeten van Dressr.

Bijna drie jaar geleden richtte Caroline Baeten het platform Dressr op. “Door kleding van Belgische en Nederlandse labels met abonnementen te verhuren, verkleinen we de koopdwang en zorgen we voor een ecologische impact”, licht Caroline haar doel toe.

Lees ook: Wordt Caroline ‘Strafste Onderneemster van Antwerpen’? “Mijn businesskantje combineren met mijn eeuwige liefde voor mode”

Dressr begon als een online platform. Anderhalf jaar geleden kwam het op de site van Opnieuw & Co aan de Vredebaan in Mortsel terecht. “Door onze groei moesten we een nieuwe locatie vinden. Nu huren we bij Opnieuw & Co een ruimte met plaats voor onze stock en een showroom waar we onze klanten kunnen ontvangen. We merken dat het fysieke winkelgebeuren belangrijk is voor hen in de zoektocht naar geschikte kledij.”

Vierduizend kledingstukken

Ondertussen heeft Dressr vierduizend kledingstukken in zijn aanbod waarvan er vijfhonderd doorlopend in omloop zijn. De kledij, dat nieuw wordt aangekocht om nadien te verhuren, komt van 55 lokale labels terwijl Caroline en haar team het aanbod verder willen uitbreiden.

Door een buur van Opnieuw & Co te worden, kwam Dressr op een site terecht waar circulaire economie of hergebruik van goederen een van de belangrijkste activiteiten is. “Ik was onmiddellijk enthousiast over de circulaire insteek van Dressr. Zo’n bedrijven moeten er meer zijn. We zien het platform graag verder groeien en zien veel potentieel in onze samenwerking”, vertelt Koen Goemans, directeur van Opnieuw & Co.

In eerste instantie werken de bedrijven samen op vlak van sociale tewerkstelling. “Wij begonnen 29 jaar geleden met zes medewerkers. Nu tellen we 470 medewerkers waaronder 65 leidinggevenden. Dit wil zeggen dat meer dan vierhonderd mensen, zoals leefloners of personen die ver van de reguliere arbeidsmarkt staan, bij ons een kans krijgen om te werken en te worden opgeleid.”

Ook Dressr doet voortaan een beroep op deze medewerkers. “Dagelijks helpen mensen van Opnieuw & Co met het inpakken en verzenden van onze verhuurde kleding. Door verder te groeien, zal het logistiek werk bij Dressr trouwens toenemen”, vult Caroline aan.

Oekraïense inzet

De Oekraïense vrouwen Oksana Stadnik en Maryna Kulakovska werken nu voor beide bedrijven. “Ik woon met mijn dochter sinds anderhalf jaar in België. In Oekraïne werkte ik tien jaar als leerkracht. Ik wil in België blijven wonen en ik zit niet graag stil. Daarom wou ik gaan werken en kwam ik bij Opnieuw & Co terecht. Ik begon in de productiehal. Ondertussen sta ik in de winkel en doe ik bijkomend werk voor Dressr. Ik vind het belangrijk dat ik met mensen kan omgaan wat goed is voor mijn opleiding Nederlands. Ik voel me trouwens al zekerder in de winkel”, getuigt Maryna.

Oksana kwam bijna twee jaar geleden vanuit Kiev in België terecht. “In Kiev werkte ik gedurende achttien jaar bij een bank. Twee maanden geleden kwam ik bij Opnieuw & Co terecht waar ik begon met het strijken van kleding. Met Dressr komt er iets nieuw bij en dat vind ik leuk. Ik ga ook driemaal per week naar de Nederlandse les. Ik weet nog niet of ik terug naar Oekraïne ga, maar ik wil over enkele jaren graag terug bij een bank werken.”