Nieuws Antwerpen Umicore's goudhaantje in Hoboken kraait minder hard

Umicore's goudhaantje in Hoboken kraait minder hard

Umicore's goudhaantje in Hoboken kraait minder hard

alsdithetisDe materialengroep Umicore staat onder druk. Ondermeer de daling van de metaalprijzen zorgt voor lagere inkomsten. De fabriek van Hoboken was tot nog toe het goudhaantje van de groep maar lijdt nu ook onder de neergang. Ondertussen lopen verscheidene investeringsprojecten waardoor de knelpunten in Hoboken zouden weggenomen worden.

Umicore zag zijn inkomsten op jaarbasis verleden jaar met 2% dalen tot 2,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat is daarbij gezakt tot 303 miljoen euro, nagenoeg 20% minder dan in 2012.

Die minder goede gang van zaken is vooral toe te schrijven aan de druk op de divisie recyclage. Die werd tot nog toe voor een groot stuk gedragen door de fabriek in Hoboken. De divisie recyclage verwerkte verleden jaar weliswaar grotere volumes aan verwerkte materialen maar de fors lagere metaalprijzen wogen op de resultaten. De bedrijfswinst van 199 miljoen euro lag in dit opzicht 23% lager dan in 2012.

Vooral de aanvoer van elektronisch schroot is niet meer evident zoals voorheen. De concurrentie in die markt is voelbaar toegenomen. Umicore meent weliswaar “goed gepositoneerd te blijven in de markt van de complexe materialen, bijkomende aanvoerstromen te hebben vastgelegd en de klantenportefeuille te hebben uitgebreid”, maar “als de prijzen voor edelmetalen en speciale metalen in de loop van het jaar niet herstellen zal de bijdrage van de divisie recyclage tot de eindresultaten dit jaar nog lager uitvallen,” meent opman Marc Grynberg.

Ondertussen lopen de werken om de recyclage-fabriek in Hoboken beter te positioneren op volle toeren. Het gaat oa. om de upgrading en de expansie van de bemonsteringsinstallaties. Daardoor zou de capaciteit van de fabriek kunnen opgevoerd worden. Ook het milieu zal profiteren van de ingezette werken want de verbetering van de gasreinigingsinstallatie voor de hoogoven zal de druk op de omgeving verbeteren. In de afgelopen dagen werd een biologische waterzuiveringsinstallatie opgeleverd.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer