Nieuws Kempen “110.000 extra handen gezocht in regio Mechelen-Kempen”

“110.000 extra handen gezocht in regio Mechelen-Kempen”

“110.000 extra handen gezocht in regio Mechelen-Kempen”

Bedrijven uit Mechelen en Kempen schreeuwen om extra personeel. Uit een nieuwe studie van Voka Mechelen-Kempen blijkt dat er 55.000 mensen extra nodig zijn tegen 2030. Om de openstaande vacatures in te vullen, maar ook om de gevolgen van de vergrijzing en de aangroei van jobs door digitalisering op te vangen. “Om al die extra handen te vinden, zijn er nú hervormingen nodig”, stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

In de regio Mechelen-Kempen staan er op dit moment 6.975 vacatures open. “Dat is ongezien, de voorbije 20 jaar”, zegt Tom Laveren. Het gaat om jobs die enkel via de VDAB zijn geregistreerd. De vacatures zijn netjes opgedeeld: 3.427 in het arrondissement Mechelen, 3.548 in het arrondissement Turnhout.  “Het tekort aan handen is nu al een probleem. Maar het gaat nog groter worden in de komende jaren. Dat hebben we met een nieuwe studie becijferd”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Om 80 procent van de bevolking – tussen 18 en 64 – aan de slag te krijgen, zijn er tegen 2030 zo’n 29.000 mensen extra nodig in de regio Mechelen en Kempen. Dat blijkt uit een analyse van Voka Mechelen-Kempen. Die 80 procent is een doelstelling uit het regeerakkoord.

Door de vergrijzing stoppen ook nog veel medewerkers. En je hebt de digitalisering en automatisering die de komende jaren ook nog voor meer jobs gaan zorgen. “Volgens onze berekeningen zijn hier nog eens 26.000 extra arbeidskrachten voor nodig. 15.000 voor het arrondissement Turnhout, 11.000 voor het arrondissement Mechelen.”

“Zo kom je in totaal op 55.000 mensen, dat zijn 110.000 handen extra die we aan de slag moeten krijgen. We moeten meer mensen activeren. Te beginnen bij de inactieven, mensen die niet op zoek zijn naar werk. Die handen hebben we écht nodig. Het gaat om een heel diverse groep, maar een heel deel van die mensen zijn niet ver verwijderd van de arbeidsmarkt en hebben een stimulans nodig”, zegt Laveren.

Dit weekend heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt over de begroting. De jobbonus zal worden ingevoerd. “Voka is heel tevreden, want we hebben hier lang voor geijverd. De jobbonus is nodig om het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken, voor de lagere inkomens”, aldus Laveren.

Reageer op dit bericht

Reacties

Patrick L. 2021-09-29 09:41:18

Jammer om voor de zoveelste te keer te moeten vaststellen dat er alweer géén enkele politieker met ballen opstaat en zegt waar het echt op staat. Durft nu echt niemand het probleem bij naam benoemen????? Véél teveel mensen krijgen véél te gemakkelijk véél teveel geld om niets te doen, en ja, met mijn 32 jaren ervaring weet ik echt waar ik over spreek!!! Waar zitten die zgn. 144.000 "werkzoekenden" in Vlaanderen???? Wij zijn al jaren op zoek naar laaggeschoolde maar bereidwillige medewerkers...???? Controle "0", sanctioneren "0" wat verwacht je dan....? MVG PL.

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.