Nieuws Kempen Brooddoos met chips toont nut van adviesraad voor armoede

Brooddoos met chips toont nut van adviesraad voor armoede

Brooddoos met chips toont nut van adviesraad voor armoede

Naast de sportraad en de jeugdraad krijgt Arendonk als eerste gemeente in de regio nu ook een eigen adviesraad voor armoede en welzijn. Deze raad zal het gemeentebestuur adviseren bij hulp- en steuninitiatieven voor Arendonkenaren die het niet breed hebben.

“Ook in een dorp als Arendonk zien leerkrachten dat kinderen met een lege brooddoos naar school komen. Armoede is niet langer een stedelijk probleem”, zei Tom Claessen (Vooruit-Groen) vorig jaar tijdens de gemeenteraad in Arendonk.

Suikerwafel of restje pizza

Onderzoekster Katrien Verbeke van de Universiteit Gent maakte deze week nog meer onthutsende armoederesultaten bekend, gestaafd met foto’s die fotograaf Lieve Blancquaert maakte van boterhammendozen van kinderen in negen basis- en secundaire scholen in Gent. “Een energiedrankje, een paar cocktailworstjes, verkruimelde chips, een suikerwafel, een restje pizza of soms zelfs helemaal niets. De inhoud van de brooddozen van de kinderen in de Gentse scholen legt een schrijnende problematiek bloot”, zegt de onderzoekster. “We schatten dat een op de vier kinderen met honger op de schoolbanken zit. Het is een verdoken probleem.”

Startvergadering

In Arendonk wil het gemeentebestuur de armoede onder de eigen kerktoren nu op een gecoördineerde manier aanpakken. In december vond al een eerste online inspiratieavond plaats. De officiële startvergadering van de nieuwe adviesraad voor armoede en welzijn is op woensdag 9 februari. “Maar dinsdag 1 februari om 19.30u is er nog een laatste voorbereidende vergadering in dienstencentrum Durgebont, waarop iedereen is uitgenodigd”, zegt schepen van Sociaal Beleid Marina Gys (N-VA). “Tijdens deze vergadering zal een spreker meer vertellen over wat armoede juist is en welke impact dit kan hebben. Daarna volgt een brainstormsessie waarin duidelijk wordt wat onze inwoners verwachten van de adviesraad.” (ema)

Reageer op dit bericht

Reacties

Patrick L. 2022-01-28 10:11:12

Schaf nu het kindergeld integraal af maar spendeer dit volledige budget aan kind gerelateerde dingen zoals een boterham voorzien voor de kinderen met lege brooddoos, kosten voor boeken, klasuitstapjes, zwemlessen etc..... Meteen zijn we een boel administratie kwijt en het geld dient enkel en alleen voor de kinderen want daar loopt het nu ook vaak fout !!! Patrick L.

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.