Sibelco Kempen

Mineralenreus Sibelco investeert 182 miljoen in kwarts voor zonnepanelen

DESSEL - De van oorsprong Kempense zandreus Sibelco van de familie Emsens heeft een forse investering in de Verenigde Staten aangekondigd. De fabriek van Spruce Pine in North Carolina krijgt zo'n 200 miljoen dollar (182 miljoen euro) om de verwerking van hoogzuiver kwarts te verdubbelen, een belangrijk materiaal voor onder andere zonnepanelen.

De vraag naar hoogzuiver kwarts (HPQ) is volgens Sibelco de voorbije jaren aanzienlijk toegenomen door het succes van zonnepanelen en halfgeleiders. Zelfs de met 30 procent opgedreven productie volstaat niet meer om de verwachte verdere marktgroei te volgen. Daarom besliste de mineralengroep om tot 2025 naar schatting 200 miljoen dollar te investeren in zijn Amerikaanse HPQ-fabriek. Naast de verdubbeling van de productie levert dit ook extra jobs op.

Sibelco is al sinds de jaren 70 actief in de regio van het mijngebied in North Carolina, waar volgens het bedrijf nog voor honderd jaar ertsgesteente aanwezig is. “Onze investering zal ervoor zorgen dat Spruce Pine 's werelds grootste bron van HPQ blijft”, zegt CEO Hilmar Rode. Sibelco heeft er twee verwerkingsfabrieken van mineralen en twee chemische fabrieken. De gesmolten kwarts heeft volgens het bedrijf “ongeëvenaarde optische, mechanische en thermische eigenschappen” die het onmisbaar maken voor zuivere producten als zonnepanelen, kwartsverlichting en optische vezels.

LEES OOK: De familie Emsens: miljardair, discreet en eigenaar van de ‘onderneming van het jaar’

Sibelco is in de voorbije decennia uitgegroeid tot een wereldspeler in materiaaloplossingen met intussen productievestigingen in meer dan dertig landen en meer dan vijfduizend medewerkers. De wereldwijde hoofdzetel bevindt zich aan de Plantin en Moretuslei in Antwerpen. De groep heeft in ons land nog productiesites in Dessel, Lommel en Maasmechelen.