Oxfam Wereldwinkel Geel Foto: Facebook

Oxfam Wereldwinkel Geel bestaat 40 jaar

Oxfam Wereldwinkel in Geel bestaat maar liefst 40 jaar, en dat werd - zij het met een intiem feestje - gevierd in de winkel in de Collegestraat, op een boogscheut van de Markt. Omdat het ook de Week van de Fair Trade is, stond alles al in het teken van de koffie- en cacaoboeren in het Zuiden, en kregen vooral deze producten bijzondere aandacht in de Wereldwinkel. Bezoekers werden getrakteerd op een heerlijk eerlijk tasje koffie, én op een gedicht van de Geelse stadsdichter Maarten Vanhoof.

 

"Al jaren ijveren wij als organisatie voor eerlijke prijzen en dus een rechtvaardige economie, voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen, voor duurzaamheid en dus voor klimaatrechtvaardigheid, voor mensenrechten", zegt winkelverantwoordelijke Dimp Verheyen. "Wij praten over deze thema’s ook met onze klanten bij een tas koffie, en willen politiek verantwoordelijken aanzetten tot actie."

Oxfam ontstond in 1942 in Oxford, Groot-Brittannië, om  Griekenland - dat door de Tweede Wereldoorlog bezet was - bij te staan in de hongersnood. In 1964 volgde er een Belgische afdeling van de organisatie, en in de jaren 470 groeide de aandacht voor eerlijke handel. In 1971 werd Oxfam Wereldwinkels opgericht. Oxfam België kan vandaag rekenen op een netwerk van 240 winkels en de steun van 8.400 vrijwilligers.

"We maakten voor corona al veel plannen om deze bijzondere verjaardag te kunnen vieren, maar de pandemie besliste er anders over. We hebben tot nu gewacht om er toch een bijzondere viering en van te maken", aldus Dimp. Zaterdag kregen er 3 mensen een prijs van Oxfam Wereldwinkel Geel voor de juiste antwoorden op de koffie-wandeling. En het stadsgedicht van Maarten Vanhoof konden klanten meenemen op een kaartje. “Na een lang gesprek met Dimp heb ik een gedicht geschreven over verantwoordelijkheid", aldus de stadsdichter in Gazet van Antwerpen, "omdat dit volgens Dimp zelf het kernwoord is van Oxfam Wereldwinkels. Dat is ‘Overtuig’ geworden, dat intussen ook op bladwijzers is gedrukt. Het is leuk dat poëzie op die manier toch verspreid geraakt.”