Nieuws Kempen Soudal zet eerste kolom van fabriek van de toekomst in Turnhout

Soudal zet eerste kolom van fabriek van de toekomst in Turnhout

Soudal zet eerste kolom van fabriek van de toekomst in Turnhout

Soudal bouwt aan de Turnhoutse Everdongenlaan, op een boogscheut van de hoofdzetel, een nieuwe, hypermoderne productievestiging die vanaf 2023 lijmen en mastieken zal produceren. De eer van de plechtige ‘eerste kolomzetting’ van Soudal Plant 5 was weggelegd voor de jongste kleinzoon van stichter Vic Swerts. Onder toeziend oog van grootvader, en in aanwezigheid van de pers, architect Luc Vanhout van Architects in Motion en Willy Naessens, is het startschot gegeven van de bouw van de nieuwe productieplant, die de verdere groeiambities van de Kempense specialist in silicone, lijm en PU-schuimen ondersteunt en voor bijkomende werkgelegenheid in de Kempen zal zorgen.

Op het bijna 5 hectare grote terrein wordt door Naessens Industriebouw en Vanhout.pro een ultramoderne en volautomatische productiesite van 20.000 m²gebouwd. Daar Soudal voor 100% een familiebedrijf is, deed voorzitter-stichter Vic Swerts de ‘eerste kolomzetting’ met zijn jongste kleinzoon Andreas. Jong en minder jong symboliseerden zo samen de baseline van Soudal: “BUILD THE FUTURE”.

“Het is plezant. We hebben goede mensen en goede producten”, zegt stichter Vic Swerts trots. “Maar ik ben ook fier op mijn ouders, want die hebben het mij allemaal geleerd. Niet de studies, niet het management, niet de filosofie. Maar wel de grondigheid van de Kempische boerenfamilie, met gezond verstand, met ethiek, met religie. Ik ben fier dat ik hier een product van ben, en dat is voor mij de basis van Soudal.”

Dirk Coorevits, Managing Director Soudal en eerder dit jaar verkozen tot Trends Manager van het Jaar: “Momenteel hebben we wereldwijd in 12 van onze 23 productievestigingen bouwprojecten lopen, voornamelijk investeringen in bijkomende productie-en opslagcapaciteit. Plant 5 is zonder meer het bouwproject dat daar qua investering, ambitie en innovatie bovenuit steekt. In deze ‘fabriek van de toekomst’ zullen nagenoeg volautomatisch grote hoeveelheden mastieken gemengd en afgevuld worden. De doorgedreven automatisering betekent nog minder afval en minder energieverbruik. We maken al decennia lang milieuvriendelijke systemen, en willen onze groene filosofie ook verder doortrekken naar onze infrastructuur. Plant 5 zal met een BREEAM ‘outstanding’ score als voorbeeld dienen voor de ongetwijfeld nog tal van andere fabrieken die Soudal in de toekomst wereldwijd zal bouwen.” De verdubbeling van de productiecapaciteit aan de Everdongenlaan is hoognodig wegens de jarenlange, continue groei van gemiddeld meer dan 10% jaarlijks.

Zodra de nieuwe site operationeel is, zal hier in een eerste fase alvast de productie van hybride mastieken plaatsvinden, waarvan Fix ALL het bekendste merk is. Plant 5 betekent een investering van 40 miljoen euro en bevestigt een verdere verankering van Soudal in de Kempen. Daarnaast zal er een positieve invloed zijn op de tewerkstelling in de Turnhoutse Soudal-vestigingen, die momenteel reeds boven de 1.100 werknemers ligt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hoogstraten
Hoogstraten

Zero emissie tijdens het zware werk

Gebroeders Geens, het familiebedrijf achter Knikmops en Rollmops, stelt nu ook een elektrische kniklader voor. De zoektocht naar een geëlektrificeerde… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer