Nieuws Limburg 16 bedrijven besparen samen 23.000 ton CO2

16 bedrijven besparen samen 23.000 ton CO2

16 bedrijven besparen samen 23.000 ton CO2

Binnen het ‘Charter milieu en duurzaam ondernemen Limburg’ engageerden 16 Limburgse bedrijven zich om gedurende één jaar acties uit te voeren met een duidelijke impact op milieu en mens. Deze acties resulteerden samen in een besparing van bijna 23.000 ton CO2-emissies en leveren de bedrijven 1,4 miljoen euro op. Ook het komende jaar zijn er opnieuw 19 bedrijven met een duidelijk plan om een stap te zetten naar een CO2-neutraal Limburg, zo laat Voka Limburg weten.

Het is de bedoeling dat bedrijven via het charter geholpen worden om hun milieu- en duurzaamheidsbeleid uit te werken, te verbeteren en in the picture te zetten. Ze kunnen het certificaat verdienen wanneer zij gedurende één jaar concrete acties voeren rond minimaal vier milieu- of duurzaamheidsthema’s. De laureaten van dit jaar kunnen puike resultaten voorleggen: zij bespaarden 22.797 ton CO2. Bovendien hebben de genomen maatregelen de bedrijven meer dan 1,4 miljoen euro opgebracht.

Sinds de opstart van het ‘Charter milieu en duurzaam ondernemen Limburg’ hebben alle deelnemende bedrijven samen maar liefst 85 000 ton CO2 bespaard. In euro’s leverde dit 4,9 miljoen op. Het resultaat is nog indrukwekkender omdat verschillende gerealiseerde acties aangaande vermindering van waterverbruik, verbetering van noodprocedures en sensibiliseringsacties niet in CO2-winst zijn uit te drukken.

pb CharterVaak zijn het relatief eenvoudig maatregelen die tot een grote milieuwinst kunnen leiden. Deze missen hun economisch effect niet. Het detecteren en dichten van persluchtlekken bijvoorbeeld. Een lek van 1mm² kost (bij een druk van 7 bar) op een jaar 300 euro, wanneer dit een lek van 3mm² betreft, overstijgt de kost op jaarbasis snel de 3.000 euro. Het verminderde elektriciteitsverbruik door het dichten van de lekken, levert jaarlijks dan weer verschillende tonnen CO2 winst op.

“Een eenvoudige rekensom leert ons dat de gerealiseerd besparingen van de Limburgse charterbedrijven, het afgelopen jaar overeenkomen met de uitstoot van meer dan 8.000 personenwagens en het waterverbruik van bijna 40.000 gezinnen,” zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka. “We zijn uitermate trots op deze milieu-ambassadeurs.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.