Nieuws Limburg Alle horecazaken aan schandpaal qua hygiëne?

Alle horecazaken aan schandpaal qua hygiëne?

Alle horecazaken aan schandpaal qua hygiëne?

voedselveiligheidDe Raad van State heeft in een recent arrest beslist dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zijn inspectieresultaten moet bekendmaken. Test-Aankoop besluit daaruit dat alle voedingswinkels en horecazaken nu een bepaalde score op vlak van hygiëne zullen opgeplakt krijgen. De consumentenorganisatie is daar heel tevreden mee. Want volgens Test-Aankoop scoorden zowel horecazaken als voedingswinkels de jongste jaren ondermaats op vlak van hygiëne. In de horeca waren de helft van de verslagen ongunstig, en in de voedingswinkels 40 procent. En dat hoort een consument te weten. De scores zullen bovendien de zelfstandigen aansporen om beter te doen, aldus Jan Moers van Test-Aankoop.

Filip VanheusdenDe zelfstandigenorganisatie NSZ vindt het ‘not done’ dat ondernemers via een dergelijke score aan de schandpaal genageld worden. En ook de horecazaken zelf zijn sceptisch. “Laat ons duidelijk zijn: alle zaken moeten aan strenge criteria voldoen qua voedselveiligheid en hygiëne,” vindt Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Limburg. “Daar heeft iedereen baat bij. Het probleem dat wij hiermee hebben, situeert zich echter bij de controles zelf. Men dreigt appelen met peren te vergelijken. Want als een zaak om 9u ’s morgens voor openingstijd gecontroleerd wordt, geeft dit een totaal ander beeld dan vlak na een drukke middagshift. De horecazaken onderling zijn trouwens niet te vergelijken, terwijl men toch naar één cijfer wil gaan. Vandaar dat wij pleiten voor een verweermogelijkheid, mocht de controle een sporadische fout aan het licht gebracht hebben. Als dit een uitzondering is, moet er een hercontrole kunnen volgen, vooraleer de ondernemer publiekelijk wordt veroordeeld. Want dat heb je ook met tv-programma’s als dat van Benny Backx: die mannen kunnen met de camera binnenvallen op eender welk moment en u met de grond gelijk maken. Wat betekent: boeken toe. Zo’n situaties moeten we absoluut vermijden. Maar nogmaals: dat neemt niet weg dat er geen kwaliteitslabel of minimale standaarden nodig zijn om voedselveiligheid en hygiëne te garanderen.”

DC/K.Me

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.