Nieuws Limburg Stories Ambitieuze plannen voor fabrieksgebouw in Lanklaar
Limburg

Ambitieuze plannen voor fabrieksgebouw in Lanklaar

Op de site in Lanklaar waar vroeger de tapijtenfabriek van Ralos was gevestigd, wordt een bestaand bedrijfsgebouw omgevormd tot een modern complex met 10 entiteiten. Een groot deel daarvan zal worden ingepalmd door eigenaar Airtech, een snelgroeiend bedrijf dat naast installateur van ventilatie en luchtkanalen, er ook producent van is. De onderneming van zaakvoerder Jani Kapenekakis maakt daarenboven keukens, meubelen en weldra ook een innovatieve soort van brandkleppen. Een bijzonder dynamisch bedrijf, met grote internationale ambities in diverse sectoren…

Airtech werd opgericht in 1999 als een installateur van airco, ventilatie, brandwerende omkasting en luchtkanalen. Dit gebeurt zowel bij particulieren, bedrijven als grote instellingen, zoals scholen en ziekenhuizen. Het bedrijf is doorheen de jaren fors gegroeid. Niet alleen in de bestaande activiteiten, maar ook door de opstart van nieuwe entiteiten. Airtech heeft bijvoorbeeld een eigen schrijnwerkerij waar keukens, interieurelementen en meubelen geproduceerd worden. Vandaag maakt het bedrijf al 85 keukens per maand, een aantal dat weldra in de nieuwe gebouwen, fors wordt opgeschroefd.

Kanalen van de band
Een andere tak die in volle groei is, is de productie van luchtkanalen. In de nieuwe bedrijfsgebouwen in Lanklaar zullen naargelang de diverse types, 3 aparte lijnen worden opgezet. “Een eerste dient om rechthoekige en ronde gegalvaniseerde luchtkanalen te maken”, zegt Jani Kapenekakis. “Op de tweede worden kanalen uit PIR geproduceerd en op de derde gaan we TTS-kanalen maken. Allemaal in diverse maten en vormen.”

Innovatieve klep
Daarmee houden de plannen van Airtech niet op. “In september gaat onder de naam Aero onze groothandel in HVAC-producten van start”, aldus Kapenekakis. “Hier is duidelijk behoefte aan in de markt. Het is de bedoeling om nadien dit concept uit te rollen naar diverse vestigingen heel België.” Airtech is tevens volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. “Samen met Map Depot in Maasmechelen hebben we een nieuwe brandklep ontworpen”, stelt de zaakvoerder. “Dit is een totale innovatie in de markt, waarmee we ongetwijfeld hoge ogen zullen gooien. De productie hiervan gaat van start in 2022.”

Ombouw
Intussen wordt de infrastructuur voor al deze ambitieuze plannen klaargestoomd. Het oude fabrieksgebouw wordt verdeeld in 10 units met een oppervlakte van 800 tot 1.000 vierkante meter. Het ontwerp van Architectuur Depot (ook van Frank Jaspers) voorziet bovendien in moderne kantoren op twee bouwlagen. En zo krijgt de voormalige tapijtenfabriek een gloednieuwe bestemming en zal het spoedig gonzen van de bedrijvigheid in Lanklaar.