Nieuws Limburg Bas brengt gekapseisde pionier naar Genk

Bas brengt gekapseisde pionier naar Genk

Bas brengt gekapseisde pionier naar Genk

Bas van de Kreeke, eigenaar van het gelijknamige Euregionale en familiale bouwbedrijf, gooit de gekapseisde pionier in zonnepanelen Soltech uit Tienen een reddingsboei toe. Hij wil het bedrijf naar Thor Park in Genk brengen en krijgt daarbij de steun van vijf andere partners.

Soltech is één van de grote pioniers op het vlak van zonne-energie. Het bedrijf ontstond 1989 als een spin-off van het Leuvense technologische onderzoeksinstituut Imec, op een moment dat zonnepanelen nog in hun kinderschoenen stonden. Samen met het dochterbedrijf Photovoltech, de eigen producent van zonnepanelen, realiseerde het tal van grote projecten in binnen- en buitenland. Soltech bezweek echter in maart 2021 omdat er onvoldoende geld aanwezig was om nog te innoveren en te automatiseren.

Bas van de Kreeke gelooft rotsvast in een nieuwe toekomst voor Soltech. “Het is een pionier in op maat gemaakte zonnepanelen die geïntegreerd worden in het gebouw”, legt hij uit. “De traditionele zonnepanelen worden nog altijd in China gemaakt. Maar voor geïntegreerde zonnepanelen is er wel degelijk een grote toekomst. Het vraagt immers veel knowhow en flexibele, snelle productie op maat. Het esthetisch aspect van de zonnecellen was lang een probleem, maar tegenwoordig kunnen panelen naar wens gemaakt worden met een aantrekkelijk esthetisch design.”

1,9 miljoen
De voormalige voorzitter van VKW Limburg vond steun voor zijn plannen bij vijf andere partners. De investeringsmaatschappijen LRM en RSQ Investors stoppen er risicokapitaal in, net zoals de Limburgse milieuholding Nuhma. De Hamontse metaalbewerker Hegge ziet er wel brood in voor zijn specialisatie in gevelpanelen. Ook de vlakglasgroep AGC (het vroegere Glaverbel en onderdeel van het Japanse Asahi Glas) is bereid gevonden om mee aan de kar te trekken. Samen gooien ze Soltech een reddingsboei van 1,9 miljoen euro toe.

Bas van de Kreeke himself wordt de nieuwe CEO van Soltech. Aanvankelijk zal het bedrijf bestaande klanten bedienen vanuit de productiefaciliteiten in Tienen en zal er geïnvesteerd worden in innovatie en productontwikkeling. “Op de tekentafel ligt echter ook een bouwplan voor een volledig nieuwe productiefaciliteit op Thor Park in Genk”, zegt van de Kreeke nog. De opstart op Thor Park staat gepland tegen eind 2022.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.