paardenvervoer (Foto: Krzysztof Sklodowski)

Bedrijven ontdekken interessant exportvignet

Een springpaard naar een buitenlandse wedstrijd vervoeren, een proefopstelling tijdelijk naar een verre klant sturen of promomateriaal voor een beurs exporteren? Het kan allemaal heel eenvoudig met het zogenaamde ATA-carnet. Voka Limburg merkt dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van dit document om tijdelijk goederen naar landen buiten de EU te exporteren.

Het ATA-carnet, wat staat voor Admission Temporaire/Temporary Admission, maakt het mogelijk om goederen tijdelijk te exporteren naar een land buiten de Europese Unie. Het gaat dus om goederen die niet in het exportland blijven, maar terug naar België komen. Dat gebeurt uiterlijk binnen het jaar, want zo lang is het ATA-carnet geldig.

“Het is een interessant document”, legt Cathérine Dreesen, directeur internationalisering bij Voka Limburg, uit. “Het ATA-carnet is een internationaal douanedocument dat toelaat om zonder betaling van douanerechten en belastingen goederen tijdelijk te exporteren. Bovendien kan het ATA-carnet binnen die periode van een jaar meermaals gebruikt worden voor dezelfde goederen. Na verloop van dat jaar moeten de goederen terug in België zijn.”

Toename
Dat het ATA-carnet een interessant document is, bewijzen ook de meest recente cijfers. In de eerste zeven maanden van het jaar werden door Voka Limburg al 64 ATA-carnets uitgereikt, een stijging met 48 procent tegenover de 43 documenten die in dezelfde periode van vorig jaar werden uitgereikt. Het ATA-carnet werd vooral aangevraagd voor beroepsmateriaal, vervolgens voor beurzen en tentoonstellingen en tenslotte ook voor handelsmonsters.

Voka Limburg reikt de ATA-carnets vooral uit voor drie landen: het Verenigd Koninkrijk (57 procent), Zwitserland (33 procent) en de Verenigde Staten (10 procent).

Testapparatuur
Een Limburgs bedrijf dat het ATA-carnet regelmatig gebruikt, is P-Laser in Heusden-Zolder. Het bedrijf dat in 2013 door Jean-Claude Philippron werd opgericht, is gespecialiseerd in oppervlaktereiniging met lasertechnologie. “Het ATA-carnet is een gemakkelijke manier om onze toestellen gedurende een bepaalde tijd voor een demonstratie naar potentiële klanten buiten de EU te sturen”, legt Linda Claessens van P-Laser uit. “Op die manier kunnen onze klanten de apparatuur grondig testen.” Het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen zijn daarbij belangrijke bestemmingen.

Ook in de paardensport wordt het ATA-carnet frequent gebruikt, aldus Cathérine Dreesen. Ook dat verklaart het aandeel van het Verenigd Koninkrijk ,waar veel wedstrijden plaatsvinden, in het aantal uitgereikte documenten. Dankzij het ATA-carnet kan het vervoer van wedstrijdpaarden, die gevoelig zijn voor stress, voor hun vertrek geregeld worden.