Nieuws Limburg Bij Prova kan je vegetale olie tanken

Bij Prova kan je vegetale olie tanken

Bij Prova kan je vegetale olie tanken

Prova Oil in Sint-Truiden is het eerste Limburgse tankstation waar je vegetale olie HVO 100 kunt tanken. Het is één van de investeringen die zaakvoerder Dirk Prové heeft gedaan om zijn servicestation te laten groeien.

“De afkorting HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil”, zegt Prové uit. “Dit type dieselbrandstof is geproduceerd op basis van -met waterstof behandelde- plantaardige oliën en restafval, zoals dierlijke vetten. Het getal ‘100’ achter HVO geeft aan dat het gaat om een duurzame diesel van hoge kwaliteit in de meest pure vorm (100%), en dus niet is gemixt. In de Scandinavische landen krijgen de bedrijven belastingvoordeel als ze HVO 100 tanken. Hier is het nog heel nieuw.”

Volgens Dirk Prové overtreft de kwaliteit van HVO 100 die van traditionele, fossiele diesel. “Toch kan je alles eenvoudig mengen, en hoeven de klassieke dieselmotoren niet aangepast te worden. Ik rij er nu zelf mee als proef. In ons land zijn er nog maar 7 plaatsen waar je dit kunt tanken, en dan meestal nog voor vrachtwagens. Ik geloof sterk in de toekomstmogelijkheden. Het verbruik is met deze brandstof gedaald met ongeveer 1,5 liter. Alleen de prijs is natuurlijk nog een werkpunt. Aan 2,73 euro per liter zou de overheid best wel een inspanning mogen leveren om deze alternatieve brandstof een duwtje in de rug te geven”, besluit de Truiense pomphouder.

JCr

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.