BWK-1

Bouwbedrijf BWK tussen hamer en aambeeld

"2010 was een waardeloos jaar, onder meer door de strenge winter," zegt Harrald Peerebooms, bestuurder van Bouwwerken Willy Knippenberg (BWK) in Maaseik. "Stilaan zijn de volumes veel beter, maar de prijzen blijven erg laag. Er zijn nog altijd enkelingen die telkens zwaar onder de gemiddelde prijs duiken omdat ze liever werk hebben dan er iets aan te verdienen. En zo maken ze ook de rest van de sector haast onleefbaar. Ik zie een grote beweging op gang komen, waarbij alleen de kleine zelfstandigen en heel grote groepen nog zullen overblijven. Het middensegment zal volledig verdwijnen, want voor hen is er nog nauwelijks rendement."

"Mentaliteitsprobleem"
BWK weet zelf nog niet goed welke van de 2 richtingen het uitwil. "We hebben door de onzekerheden op de markt ons personeelsbestand wat afgebouwd (met zo'n 30 mensen tot nu 80 in totaal)," zegt Harrald Peerebooms nog. "We besteden dus meer werk uit. Maar er is geen familiale opvolging meer, dus moeten we ofwel zelf verder afbouwen tot een beheersbaar niveau, ofwel opgaan in een grotere groep. Een groot bijkomend probleem is de motivatie van nieuwe mensen. Een pure mentaliteitskwestie. Een bedrijf is maar zo sterk als de mensen, maar als niet-werken door de overheid zo fors gestimuleerd wordt, sta je als onderneming nergens. Je kunt dan even proberen om de gaten te vullen met Polen, Roemenen of Portugezen, maar dat is geen duurzame oplossing voor de langere termijn."

Tuinslang of vloerverwarming?
Bij BWK merken ze de prijzenslag vooral in de openbare aanbestedingen. "Ons Belgisch systeem is op dat vlak dringend aan verandering toe," aldus Peerebooms. "Door gewoon altijd de goedkoopste te kiezen, valt er echt niks meer te verdienen. Bovendien is dit nefast voor de kwaliteit, want wie laag insteekt, moet overal op beknibbelen. We kunnen toch geen tuinslang leggen in plaats van vloerverwarming, zeker? Je lacht? Maar dat gebeurt dus écht, hé! We zouden beter kijken naar landen als Duitsland, waar de duurste en de goedkoopste automatisch geschrapt worden. Vaak zit de middenmoot, die eerlijke prijzen telt, erg dicht bijeen. Maar juist die mensen krijgen bij ons dus geen kansen..."