Vasco-Staking-300×200

Conflict bij Vasco van de baan

Het personeel van radiatorenfabrikant Vasco in Dilsen-Stokkem heeft woensdagmorgen het werk hervat. Daarmee is het sociaal conflict van de baan dat nu al een week de bedrijfspoorten gesloten hield. De productiedirecteur, wiens ontslag was geëist, mag toch blijven, maar krijgt een andere functie bij Vasco.

Het bedrijf en de vakbonden zijn overeengekomen om zich te beperken tot de korte mededeling dat het dispuut is opgelost. Dat was ontstaan nadat de productiedirecteur enkele ontslagen arbeiders met de hand op de schouder naar buiten had begeleid, wat naargelang de partij, geïnterpreteerd werd als een duw, dan wel als een bemoedigend schouderklopje.

De gevolgen waren echter aanzienlijk, omdat de productie bijna een volle week stil heeft gelegen. Tot het ontslag van de productiechef, zoals door de medewerkers geëist, is het evenwel niet gekomen. De man krijgt een andere functie in het bedrijf, en is gebonden aan "welbepaalde voorwaarden". Meer bepaald zal hij zich niet meer in de productie vertonen. Met dit Salomonsoordeel konden beide partijen zich verzoenen, waarna het werk werd hervat. Bij Vasco werken zo'n 280 mensen.