Nieuws Limburg Duchâtelet: “Belasting op producten van robots”

Duchâtelet: “Belasting op producten van robots”

Duchâtelet: “Belasting op producten van robots”

Ondernemer Roland Duchâtelet heeft een wondermiddel klaar om tegelijk de belasting op arbeid af te schaffen én de buitenlanders mee te laten betalen voor onze sociale zekerheid. In een opiniestuk in Het Belang van Limburg legt hij zijn voorstel uit:

Frank Vandenbroucke vindt het pensioenbeleid van deze regering “bricolage”, want de pensioenen moeten volgens hem gegarandeerd worden. Dat had hij zelf wél gedaan met het Zilverfonds in 2001, als minister van Pensioenen. Hoe werkte dat fonds ook weer? Stel dat je schulden hebt, maar je hebt ook eigendommen die je kunt verkopen. Als je die verkoopt, steek je de opbrengst in een bankkluis die je “Zilverfonds” noemt. Dat geld neem je er direct weer uit en je schrijft een schuldbewijs aan je “Zilverfonds” dat je in de plaats van het geld in de kluis stopt.

In het Zilverfonds zit enkel schuld van de Belgische overheid aan zichzelf. Opmerkelijk, want in de ‘Zilverkrant’, toen nationaal verspreid, staan zinnen als: “nu de pensioenen gegarandeerd zijn” en “ik ben eindelijk zeker dat ik in 2030 ook een pensioen zal ontvangen.” Geen bricolage maar regelrechte onzin. Ik heb toen een persconferentie gegeven om dit bedrog aan te klagen, maar de staatsomroep kreeg een telefoontje van hogerhand om dit niet uit te zenden. En het gerecht vond mijn klacht niet belangrijk: ze werd verworpen.

Hoe zit het nu met onze pensioenen? De politieke elite realiseert zich nog steeds niet dat het niet logisch is om mensen te verplichten te werken tot 67 terwijl er een half miljoen werklozen zijn. Dat komt omdat zij belasting op werk zien als dé manier om de sociale zekerheid te betalen.

duchateletStel dat er een wondermiddel zou bestaan: geen belasting meer op werk! Dan mag bij wijze van spreken iedereen in het zwart werken! Dan zou er uiteraard plots veel meer werk zijn. En ook geen verplichting om langer te werken. Als we nog straffer mogen dromen, kunnen we dan niets verzinnen waarbij de Chinezen of andere buitenlanders mee betalen voor onze sociale zekerheid?

Dat wondermiddel bestaat: belasting op consumptie van industriële producten. Nu robots en computers arbeidsplaatsen vervangen, is het logisch de belasting op goederen die met robotten gemaakt worden, te verhogen. De robots zelf kan men niet belasten, want die staan in China, Duitsland of de VS. Juist, ook al betalen we dan geen belasting op arbeid, we betalen uiteindelijk nog zelf voor onze pensioenen via een verhoogde BTW. Wie veel en dure producten koopt, betaalt dan veel belastingen, wie er geen koopt, betaalt geen belasting. Lijkt me toch niet verkeerd?

Spijtig genoeg zijn onze overheidsuitgaven te groot om rond te komen met enkel deze indirecte belasting op robotten. We zijn verplicht ook andere belastingen te heffen. Maar het kan in elk geval beter dan nu.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.