Eerste bedrijf met boot van botervlootjes en bierbekers

De toeristische sector is een duurzame en belevingsvolle innovatie rijker, en dit dankzij StilSloep, een verhuurder van elektrische boten uit Kinrooi. Als eerste Belgische bedrijf hebben zij een elektrisch aangedreven boot te water gelaten die 3D werd geprint met materiaal van 100% plastic consumentenafval.

Via onze fameuze blauwe zak zamelen we nu al massaal het plastic in van ons alledaags huis, tuin en keukengebruik. Die afvalberg wordt vermalen tot nieuwe grondstoffen, die via 3D-printers worden verwerkt tot nieuwe producten. Een gecompliceerd proces, waar nu ook grotere objecten mee kunnen gemaakt worden, mits de juiste grootte van de printer en de ideale samenstelling van het basismateriaal. Zoals: een bruikbare boot, bijvoorbeeld.

Kathy en Leo, eigenaars van gastenverblijf Botel Ophoven en verhuurbedrijf StilSloep, hebben uit hun engagement om duurzaam toerisme aan te bieden, geïnvesteerd in de productie van een boot uit gerecycleerd materiaal. “Duurzaam ondernemen is een continu proces", aldus het duo. "Het is een kwestie van trial en error, waarin je op cruciale momenten de volgende stap moet durven zetten als ondernemer. Dat is wat we de afgelopen drie jaren hebben gedaan en vandaag kunnen we eindelijk het resultaat laten zien."

STIL3D 5.0.: zo werd de boot gedoopt tijdens de eerste proefvaart met gedeputeerde voor Toerisme, Igor Philtjens. In de paasvakantie zal het elektrisch aangedreven vaartuig worden aangeboden voor de verhuur. En wie er eentje wenst te kopen kan ook bij Leo en Kathy voor een print terecht...