Foto Solar Opportunities Day EnergyVille Genk

Energiesector verzamelt in Genk: rozengeur en zonneschijn

Alleen maar goed nieuws uit de sector van de zonnepanelen: de rendabiliteit stijgt voor alle partijen, het aantal installaties neemt toe én er komt een nieuw systeem van investeringssteun. Dat werd gezegd op een congres in Genk voor bedrijven en organisaties die in de branche actief zijn.

De Solar Opportunity Day was de uitgelezen mogelijkheid voor diverse sprekers om hun visie op de Vlaamse energiemarkt uit de doeken te doen. De bereidheid om de sector van de zonnepanelen verder uit te bouwen, was bij alle actoren zeer groot. En daar zijn vele redenen voor:

- Het Vlaams Energieagentschap berekende dat gezinsinstallaties, maar ook de installaties tot 40 kilowattpiek (ongeveer 125 panelen), rendabel kunnen zijn zonder enige overheidssteun.

- Vlaanderen is in Europa nog steeds een topregio op vlak van ontwikkeling van zonne-energie. Alleen Duitsland scoort hoger qua geïnstalleerd vermogen per inwoner.

- In 2019 kwamen er in Vlaanderen minstens 53.110 zonnepaneelinstallaties bij, samen goed voor een vermogen van 361 megawatt (MW). Dat is de helft meer dan in 2018.

- Vanaf 2021 zal de ondersteuning van middelgrote PV-installaties worden georganiseerd door middel van investeringssteun via een nieuw tenderingsysteem.

- De opbouw van zonne-energiesystemen zal de komende jaren sterk veranderen, door de toepassing van energiemanagementsystemen en verschillende vormen van energieopslag.

Conclusies:

- De woning wordt een energiecentrale, die bijdraagt aan decentralisatie, digitalisering, democratisering en decarbonisatie van het energielandschap.

- Er zullen nieuwe functies en meerdere verdienmodellen ontstaan voor de gebruikers van de systemen, door oa. het verschuiven van het moment van gebruik, verhandelen van energie, reduceren van de aansluiting en het balanceren van het elektriciteitsnet.

Voila, nu bent u weer helemaal mee!