Nieuws Limburg Erop of eronder voor catering Bart Claes

Erop of eronder voor catering Bart Claes

Erop of eronder voor catering Bart Claes

Er breken cruciale weken aan voor de Limburgse cateringgroep van Bart Claes. Het reorganisatieplan is ondertussen voorgelegd aan de rechtbank, de schuldeisers kunnen er op 16 april over stemmen. Normaal gesproken volgt het vonnis op 23 april. De cateringgroep van de Limburgse chef Bart Claes vroeg in november vorig jaar bescherming aan tegen zijn schuldeisers, onder de ‘wet op de continuïteit van de ondernemingen’ (WCO). De rechtbank kende die bescherming toe tot 15 februari, en verlengde die nog één keer tot eind april. Ondertussen kreeg Claes wel een hoop huiswerk mee. Zo moest en er meer klaarheid geschept worden in het financiële huishouden van de groep van vennootschappen rond Bart Claes, en moesten gerechtsmandatarissen hem bijstaan om een reorganisatieplan op te stellen en de algemene vergadering van schuldeisers voor te bereiden.

Kwijtschelding

Uit het reorganisatieplan blijkt onder meer dat de schuldenberg zo’n 2,9 miljoen euro bedraagt. Het plan voorziet in een kwijtschelding van in totaal 2,4 miljoen euro aan schulden. Voor het resterende half miljoen aan schulden, vraagt de cateringgroep vijf jaar tijd voor de terugbetaling ervan. Op deze manier moet Claes zijn winstgevendheid kunnen herstellen, en met een propere lei kunnen voortgaan.

De grootste schuldeisers zullen, indien ze het plan goedkeuren, de grootste lasten dragen en het overgrote deel van hun tegoed moeten laten vallen. Van de andere kant zullen de kleinste schuldeisers slechts een klein deel van hun vordering moeten laten vallen.

Het is te verwachten dat de schuldeisers nog heel wat vuurwerk zullen leveren vooraleer tot een stemming zal worden overgegaan. Die zal overigens plaatsvinden in de raadkamer van de rechtbank van koophandel in Tongeren. Wellicht wordt het een dubbeltje op zijn kant. Als de grote schuldeisers, die het zwaarst moeten inleveren, het plan afschieten, dreigt het faillissement en zijn de verliezen voor de schuldeisers mogelijk nog zwaarder. Uiteindelijk is het de rechter die de knoop moet doorhakken. Dat gebeurt normaal gezien op 23 april.

Maar ook dan is het nog niet helemaal voorbij. Onder meer voor de rechtbank in Hasselt loopt nog een zaak van voormalig eigenaar Rik Vandersanden van De Barrier in Houthalen tegen Claes.

Vast staat dat de ‘zaak Bart Claes’ de geschiedenis zal ingaan als één van de meest ingewikkelde en meest delicate dossiers op vlak van de WCO. “Deze zaak wordt niet enkel van nabij gevolgd door schuldeisers, leveranciers, klanten en andere rechtstreeks betrokkenen, maar ook door tal van specialisten en juristen. Het is uitgegroeid tot een belangrijke testcase voor de wetgeving”, zegt persrechter Roger Vanmol van de Tongerse rechtbank van Koophandel. Ondertussen breken voor Bart Claes zelf ongetwijfeld de spannendse weken uit zijn tot voor kort nog erg succesrijke loopbaan aan.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.