Ex-internetjongens storten zich op drone-industrie

Mark Vanlook en Rudy Van den Bergh, destijds mede-oprichters van het Hasseltse internetbedrijf anaXis, hebben elkaar gevonden in een heel nieuwe sector. Net zoals ze destijds pioniers waren op het worldwide web, zijn ze nu bij de eersten om de drone-industrie leven in te blazen. Ze hebben de ambitie om bedrijven uit erg uiteenlopende sectoren te laten nadenken over hoe drones hun dagelijkse business kunnen versterken. Beide heren geloven immers sterk dat de onbemande tuigjes een economische tak kunnen vormen die duizenden banen kan scheppen. "Maar we moeten snel schakelen," zeggen beiden. "Want in België is de wetgever nog niet klaar voor het inzetten van drones in de landbouw of de industrie. En als we ons nu niet voorbereiden, komen grote buitenlandse bedrijven hier snel de markt bezetten."

Ze noemen meteen een aantal sectoren en toepassingen op waarin ze de drones een prominente rol zien spelen. "Denk aan bewakingsfirma's, die met drones gebouwen en industrieterreinen kunnen surveilleren. Of aan logistieke bedrijven, die met drones in hun opslagplaats, automatisch de stock kunnen scannen. Er zijn mogelijkheden om via de drones sproeistoffen op gewassen aan te brengen, of om grote evenementen vanuit de lucht in beeld te brengen. We zien ook veel mogelijkheden in de bouwsector. Kortom, er zijn 1001 professionele toepassingen mogelijk."

mark VanlookEén project waar Vanlook en Van den Bergh alvast hun schouders onder zetten, is een Europees onderzoek naar het inzetten van drones door hulpdiensten: "We denken aan hitte- en rookbestendige drones die in brandende gebouwen kunnen speuren naar mensen en ontvlambare producten," vertelt Vanlook (rechts op de foto). "Of drones met nacht- en infraroodkijkers, die verdachten van misdrijven via de lucht kunnen achtervolgen." Acht Belgische bedrijven en vier kennisinstellingen (van de 41 in totaal) doen mee aan dit Europese project. Ze worden daarin begeleid door het Innovatiecentrum Limburg (Bruno Krekels staat links op de foto) en brengen samen maar liefst 23 miljoen euro in. "Een conservatieve raming leert ons dat dit project in vijf jaar zeshonderd jobs kan opleveren in Limburg en Vlaanderen," maakt Van den Bergh zich sterk.

Om zoveel mogelijk Limburgse bedrijven de kansen te laten ontdekken die drones op professioneel vlak te bieden hebben, organiseren Mark Vanlook en Rudy Van den Bergh op 21 april een conventie in Genk, met live-demonstraties, getuigenissen van internationale topsprekers, workshops, enzovoort. Meer info via deze website.

DC/KMe