arcomet

Fransen krijgen controle over Arcomet (Beringen)

Dirk Theyskens en het management van kranengroep Arcomet in Beringen zijn niet langer meerderheidsaandeelhouder in het bedrijf. Na maandenlange onderhandelingen is die nu (voor 70 procent) in handen van het investeringsvehikel Sofina en de Franse zakenbank Lazard. Oorzaak: de crisis.

In 2008 kochten topman Dirk Theyskens en het management van Arcomet de toenmalige minderheidsaandeelhouders Gimv, Sofinim en NPM Capital uit. Dat gebeurde met de steun van Boëlholding Sofina en de zakenbank Lazard. Beide partijen stelden een achtergestelde lening ter beschikking van Dirk Theyskens en het management, om de volledige overname te financieren. Die transactie waardeerde Arcomet toen op 260 miljoen euro.

“Maar daarna begon de economische crisis in alle hevigheid toe te slaan,” bevestigt CEO Dirk Theyskens van Arcomet, dat erg gevoelig is voor schommelingen in de wereldwijde bouwsector. De resultaten van de groep namen de jaren nadien een flinke duik. De terugbetalingen aan Sofina, Lazard en banken kwamen in het gedrang.

Sinds begin dit jaar is een overleg begonnen tussen Theyskens, de banken en andere schuldeisers om een oplossing te zoeken. Die is nu uit de bus gekomen. Sofina en Lazard hebben alvast hun vorderingen omgezet in aandelen van Arcomet, en hebben op die manier de meerderheid in het bedrijf genomen. Het gaat concreet om de inbreng in natura tot kapitaalverhoging van 68,3 miljoen euro in de nv Global Lifting Partners, verdeeld over de 'A-inbreng' door de Fransen (55 miljoen in ruil voor 20,2 miljoen nieuwe A-aandelen) en de 'C-inbreng' van de Belgen (GIMV, Sofinim en NPM Capital, die samen 13,2 miljoen inbrengen in ruil voor 1,78 miljoen nieuwe C-aandelen). Theyskens en het management behouden een minderheidsparticipatie.

“We hadden geen andere optie dan te kiezen voor de continuïteit van het bedrijf,” zegt Theyskens. Ook de schulden aan de banken werden over een langere termijn gespreid. Dirk Theyskens en het huidige management blijven alvast aan het roer van de Beringse kranengroep. “We verwachten dit jaar een omzet te halen van zo’n 100 miljoen euro met in totaal zo’n 300 medewerkers. We hebben in een aantal landen geherstructureerd en hebben ons teruggetrokken uit een aantal zuiderse landen. We kijken nu vooruit,” aldus nog Theyskens.