Nieuws Limburg Groen, groener, groenst…

Groen, groener, groenst…

Groen, groener, groenst…

Tal van Limburgse ondernemingen trekken volop de kaart van de duurzaamheid. Onder meer Vandersanden, LAG Trailers en Greenyard kondigen spectaculaire initiatieven aan die hun ecologische voetafdruk fors minimaliseren.

Baksteenfabrikant Vandersanden uit Bilzen lanceert vandaag zijn eerste duurzaamheidsrapport met de meest opvallende realisaties en doelstellingen op vlak van collectief welzijn, wat de overkoepeling is van thema’s als het milieu, de sector, de eigen medewerkers en de gemeenschap. Er staat onder meer in dat op 3 jaar tijd de milieu-impact met 15% moet dalen. Dat kan bijvoorbeeld door CO2-negatieve stenen te gaan produceren. “Onze ambitie is om van Vandersanden het meest duurzame en innovatieve bedrijf in de baksteensector te maken”, stelt Eddy Deconinck, directeur Collectief Welzijn bij Vandersanden, onomwonden. CEO Jean-Pierre Wuytack vult aan: “We schrikken er niet van terug om op lange termijn te investeren in de verduurzaming van onze producten, het welzijn van onze mensen en onze gemeenschap, en de toekomst van onze sector.”

Gelijktijdig kondigt ook LAG Trailers in Bree (foto boven) een meerjarenplan aan om de duurzaamheidsdoelstelling scherp te stellen. “We hebben al een enorme weg afgelegd, waardoor we momenteel de helft minder elektriciteit en 2/3 minder stookolie verbruiken”, zegt CEO Rob Ramaekers. “De energiekosten zijn met 55% gedaald ten opzichte van 2011. Dit compenseert deels de stijgende materiaal- en arbeidskosten en zorgt ervoor dat we competitief kunnen blijven.”

LAG investeert intussen verder om de ecologische voetafdruk nog meer te verkleinen. “Het meest recente voorbeeld hiervan is de overstap naar schottencompressoren voor het gebruik van perslucht, zegt Facility Manager Swa Vrijsen. “We gaan nu inzetten op de verdere vernieuwing van het machinepark,
meer automatisatie en een verbetering van het huidige communicatienetwerk.”

Tot slot kondigt ook groenteverwerker Greenyard stevige optimalisaties aan. Zo heeft de productiesite in Bree een upgrade doorgevoerd van de koeltoren, waardoor er maar liefst 50 miljoen liter water wordt bespaard. Dit is goed voor een jaarlijks volume van 5% en het equivalent van het gemiddeld jaarlijks waterverbruik van 1.630 mensen.

“Greenyard heeft expliciete duurzaamheidsdoelstellingen, en wil daarbij continu zijn verantwoordelijkheid nemen om de hele voedselketen, en daarmee ook de eigen productie, te verduurzamen”, aldus Dominiek Stinckens, Managing Director van Greenyard Prepared.” Minder watergebruik is daar een belangrijk onderdeel van. Dankzij de vernieuwde koeltoren gaan we weer een stap verder.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.