Jaguar trekt in bij Land Rover Hasselt

Tegen het einde van het jaar zal de vestiging van Land Rover Hasselt langs de Grote Ring er totaal anders uitzien. De komende maanden wordt ruim vijf miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe showroom. Voor het eerst zijn de merken Land Rover en Jaguar in Limburg exclusief onder één dak verenigd.

Land Rover HasseltTot dusver werden de Britse automerken Land Rover en Jaguar vanuit verschillende vestigingen verkocht. Nochtans behoren ze sinds 2009 tot dezelfde Indiase industriële groep. Zoals de internationale 'policy' het voorschrijft, zullen beide merken ook in Hasselt straks onder één dak te vinden zijn, weliswaar van elkaar gescheiden.
Dat mag vreemd lijken, want tegenwoordig maken heel wat automerken immers een beweging in de andere richting. In het geval van Land Rover en Jaguar is de integratie echter begrijpelijk. Vorig jaar verkocht de groep Jaguar-Land Rover weliswaar wereldwijd 485.000 voertuigen, maar het merendeel daarvan, ongeveer 400.000, waren Land Rovers. Door de samenvoeging van beide merken profiteren ze beide van schaalvoordelen, want voor kleine concessies wordt het hoe langer hoe moeilijker om te overleven. “De eisen die aan de dealers opgelegd worden op vlak van presentatie, merkidentiteit en service worden steeds strenger,” zegt concessieverantwoordelijke Lode Steegmans van Land Rover Hasselt. “Dat maakt het voor kleine garages steeds moeilijker om mee te groeien.”

De nieuwe garage in Hasselt verwacht een stijging van de verkoop in beide merken. Van 580 auto's in 2015 wil men naar 800 tegen 2018. “Met de lancering van de nieuwe Ingenium-dieselmotoren in beide gamma’s, worden Jaguar en Land Rover ook steeds interessanter op de fleetmarkt,” aldus Lode Steegmans.

Concreet nu. De aandeelhouders van Land Rover Hasselt, de Antwerpse familie Adriaenssens (Autogroep AMB) heeft in maart de concessie van Jaguar Hasselt overgenomen (van de familie Vanherk, lees artikel hier). Daarna werd tussen de huidge vestiging van Land Rover Hasselt en het ICT-telecombedrijf BKM een perceel grond gekocht, waar de uitbreidingsplannen verder gestalte krijgen. De gevel wordt 3 keer breder dan nu. Nog opvallend: alles wordt gebouwd met houtskeletbouw. De firma Machiels Building Solutions (MBS) heeft de opdracht toegewezen gekregen. De investering bedraagt meer dan 5 miljoen euro.