Nieuws Limburg “Laat asielzoekers en gepensioneerden corona-uitval compenseren”

“Laat asielzoekers en gepensioneerden corona-uitval compenseren”

“Laat asielzoekers en gepensioneerden corona-uitval compenseren”

Meer dan 1 op 3 bedrijven (35%) lijdt momenteel omzetverlies door personeelsuitval. Dat blijkt uit een bevraging van Unizo bij 600 ondernemers. De helft van de kmo-werkgevers (49%) moet momenteel personeel missen. Bij 5% is zelfs ál het personeel afwezig. Bart Lodewyckx van Unizo Limburg pleit voor drastische maatregelen om de economie niet te laten stilvallen. Daar hoort het inschakelen van alle doelgroepen bij, zoals flexi-jobbers, gepensioneerden, studenten en asielzoekers.

“We hebben iedereen nodig, want ook andere enquêteresultaten tonen de ernst van de situatie”, aldus Lodewyckx. “Zo ervaart 62% van de ondernemers die zelf geen personeelsuitval hebben, toch hinder omdat de bedrijven waar ze mee samenwerken door personeelstekorten niet optimaal kunnen werken. Nog volgens ons onderzoek viel 1 op 3 ondernemers zelf ook al uit door corona, met alle organisatorische en praktische gevolgen vandien.”

Lodewyckx vraagt dus om dringende actie om de continuïteit te garanderen, samengevat in 8 suggesties voor de overheid:

1. Het neutraliseren van studentenuren en gepensioneerden onbeperkt laten bijverdienen.
2. Inschakelen van tijdelijke werklozen in een andere onderneming, met behoud van 25% van de uitkering.
3. Werknemers met tijdskrediet, landingsbanen en thematische verloven tijdelijk terug aan de slag krijgen.
4. De opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur die de wettelijke maximale duur hebben uitgeput en die worden verlengd, niet beschouwen als een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.
5. Mensen in SWT inschakelen in eigen of andere onderneming met behoud van 25% van de uitkering en behoud van de bedrijfstoeslag.
6. Mensen die over een legale verblijfstitel (voorlopig of permanent) beschikken, mogen onmiddellijk aan de slag en moeten geen vier maanden wachten.
7. Vrijwillig gepresteerde overuren tellen niet mee voor het bestaande quotum.
8. De daggrens voor ploegenarbeid kan verhoogd worden met 1 uur per dag.

Reageer op dit bericht

Reacties

Greet D. 2022-01-24 10:45:55

Regel 4 ga ik niet mee akkoord.Geef de mensen een vast contract Gepensioneerden onbelast laten bij verdienen met hun laag pensioen

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.