Nieuws Limburg Limburgers minst gestresseerd op het werk

Limburgers minst gestresseerd op het werk

Limburgers minst gestresseerd op het werk

Het aantal werknemers met stress is sinds 2010 met maar liefst 18 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van Securex, een dienstverlener op vlak van personeelsbeleid. In België heeft maar liefst 64 procent van de werknemers last van stress. Limburg scoort het allerlaagst. Daar heeft slechts 16 procent van de werknemers stressklachten.

Securex ondervroeg 1.318 Belgische werknemers en kwam tot de conclusie dat twee op drie van hen meer of minder met stress wordt geconfronteerd. Een overzicht van de belangrijkste conclusies:

* In België ervaart 64 procent van de werknemers stress op het werk.

* Bij ruim 27 procent van alle werknemers leidt dit tot reële fysieke en psychische klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, concentratieverlies, neerslachtigheid en opvliegendheid. Deze klachten leiden tot verminderde prestaties.

*Opvallend is dat werknemers met een contract van onbepaalde duur meer last hebben van stress (28%) dan werknemers met een contract van bepaalde duur (19%).

* Lager opgeleide werknemers ondervinden meer spanningsklachten (31%) dan hoger opgeleiden (24%). Kaderleden hebben opmerkelijk minder stressklachten (17%).

* Hoe langer je werkt bij hetzelfde bedrijf, hoe groter het risico op stress. Van de mensen die minder dan één jaar voor hetzelfde bedrijf werken, heeft 18 procent last van spanningsklachten. Van de mensen die langer dan tien jaar voor hetzelfde bedrijf werken, ondervindt 31 procent fysieke psychische klachten van stress.

* Het risico op stress varieert ook naargelang de regio. In Vlaanderen en Brussel kampt 24 procent van de werknemers met spanningsklachten. In Wallonië is dat maar liefst 37 procent. Henegouwen is de provincie met de meeste stressklachten (41%). Limburg is de provincie met het kleinste aantal stressklachten, amper 16 procent.

* Gespannen of overspannen werknemers kosten aan hun werkgever ook veel geld.

* Klachten door stress zijn goed voor 37 procent van de ziektedagen en leiden vooral tot langdurige afwezigheid.

* Werknemers met stress zijn gemiddeld 20 dagen per jaar thuis. Bij stressvrije werknemers zijn dat zes dagen.

* Een werknemer met overmatige stress kost zijn werkgever 3.750 euro extra.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.