Limburgse uitvinding: licht in magazijn volgt heftruck

Je hebt een idee, werkt het uit en start er een bedrijf mee... Dat is kort het verhaal van de Meeuwense onderneming WeThink. Hun 'moving light' is een primeur waar veel van verwacht wordt. "Eigenlijk is het vrij eenvoudig," legt lichtadviseur Marc Thewis uit. "In een groot magazijn dimmen we het licht tot bv. 10%. Op basis van een gps waar de heftruck mee rondrijdt, zal in een straal van bv. 5 meter rond het voertuig het licht versterken tot 100%. Als je dat kan doen met bv. 3 heftrucks, zal de besparing van het lichtverbruik al snel oplopen tot 70 à 80%." Het systeem werkt binnen en buiten en kan ook op een draagbaar telefoontoestel worden aangesloten.
De uitvinding biedt mogelijkheden voor bijkomende toepassingen: "Zo kan de bestuurder van de heftruck bijvoorbeeld een seintje krijgen over een obstakel of een voetganger in de volgende gang. Of kan de gps berekenen dat het efficiënter zou zijn om bepaalde goederen op een andere plaats in het magazijn te stockeren."
Ondanks de start van WeThink afgelopen zomer, zijn er al 4 mensen in dienst. Een eerste proefopstelling van 'moving light' zal binnen enkele weken klaar zijn. Het bedrijfje voert als onafhankelijk studiebureel ook lichtstudies uit.