Marina-Doggen-scaled kopie

Marina Doggen geeft scepter door bij Gutami Solar

Nadat ze eerder al haar aandelen in Gutami Solar had verkocht, draagt Marina Doggen nu ook de operationele leiding van de onderneming volledig over aan het management. “Als consultant voor wereldspeler Aiko hebben er zich voor mij persoonlijk nieuwe opportuniteiten aangediend”, zegt ze. “Een geweldige uitdaging, omdat ik nu de beste en mooiste zonnepanelen in de markt mag gaan zetten. Dat pionierswerk ligt me wel. Ik kijk er enorm naar uit.”

Gutami Solar is de gekende groothandel in zonnepanelen met hoofdkantoor in Beringen. Marina Doggen richtte het bedrijf destijds op in partnership met Nederlandse aandeelhouders. Het bedrijf wist zowel in België als Nederland duizenden projecten te voorzien van materialen. Niet zelden ging het om grote aanbestedingen, zoals groepsaankopen en residentiële nieuwbouwwijken.

Vorig jaar al besliste Marina Doggen om haar aandelen te verkopen aan de Nederlandse vennoten in de Gutami Holding. “Ik wou het een klein beetje kalmer aan gaan doen, en heb daarom ook sinds begin dit jaar een versnelling teruggeschakeld in de aansturing van het bedrijf in Beringen”, vertelt ze. “Sinds deze zomer heb ik dan de volledige leiding overgedragen aan de COO en CFO. Het laat me toe mij te concentreren op mijn volgende uitdaging. Aiko Solar, niet alleen één van de grootste producenten en leveranciers van PV-cellen wereldwijd, maar ook producent van zonnepanelen die zowel qua efficiëntie als design tot de absolute top behoren, heeft me gevraagd om het sales- en marketingapparaat aan te sturen waarmee ze de verovering van Europa willen inzetten. Ze gaan een nieuwe fabriek bouwen en zoeken mensen met ervaring om hun hier te lanceren. Een uitdaging die me op het lijf is geschreven. Het is dan ook met veel enthousiasme dat ik Aiko Solar in de Benelux zal vertegenwoordigen."

De overstap van Marina Doggen heeft al meteen geleid tot een unieke samenwerking tussen het oude en het nieuwe bedrijf. Gutami Solar heeft namelijk als eerste in België een samenwerking afgesloten voor de verdeling van de Aiko-zonnepanelen. “Daarmee heeft Gutami een sterke troef in handen om de lijn van de voorbije jaren als toonaangevende speler door te trekken”, zegt de voormalige CEO. “Wie benieuwd is naar wat deze panelen zo uniek maakt, moet op 1 oktober tijdens de Voka Open Bedrijvendag zeker even langsgaan op de Koolmijnlaan in Beringen”, besluit Marina.