Opnieuw bijna 100 miljoen winst voor Melexis

Melexis, de Looise producent van slimme micro-elektronica voor voertuigen, heeft vorig jaar een nettowinst van 96,3 miljoen euro geboekt. Dat is net geen 3 miljoen minder dan in 2015. De brutomarge ging 9 procent hoger, tot 208,5 miljoen euro. De omzet groeide nog sterker, tot 456,3 miljoen euro. Dat is een toename van 14 procent, zo laat het bedrijf van Roland Duchâtelet, Françoise Chombar en Rudi De Winter weten. Not bad... Er wordt een dividend uitgekeerd van 2 euro per aandeel.

CEO Françoise Chombar is in haar nopjes: "Op basis van de meest recente gegevens was de groei van Melexis in 2016 dubbel zo hoog als de hele halfgeleidermarkt voor de automobielsector", zegt ze. "Vooral ons laatste kwartaal van het jaar was uitzonderlijk sterk." Elke nieuwe wagen ter wereld bevat nu gemiddeld 8 chips van Melexis. "Wij kijken met vertrouwen naar 2017: we verwachten dat onze omzetgroei ondersteund zal worden door veel nieuwe en bestaande producten, zoals magnetische sensoren, sensor interfaces, optische sensoren, druksensoren, fan drivers, enzovoort. Om deze groei te ondersteunen blijft Melexis investeren in onderzoek & ontwikkeling, verkoop & marketing en automatisering."

Naast het puur cijfermatige, presteerde Melexis vorig jaar erg sterk bij allerlei verkiezingen. Het bedrijf werd (door Forbes) verkozen tot één van de meest betrouwbare ondernemingen in West-Europa. In eigen land kaapte het de trofee als Limburgse Gazelle weg. CEO Françoise Chombar won tevens de Vlerick Award 2016. En nog een mijlpaal van vorig jaar: Melexis nam in Tessenderlo de totaal vernieuwde kantoren en magazijnen in gebruik. Een thuisbasis voor 170 medewerkers, gerealiseerd door bouwbedrijf Mathieu Gijbels.