Nieuws Limburg Porseleinen huwelijk geconsumeerd op dak van hotel

Porseleinen huwelijk geconsumeerd op dak van hotel

Porseleinen huwelijk geconsumeerd op dak van hotel

Het is precies 20 jaar geleden dat Voka Limburg en Hogeschool PXL een huwelijk zijn aangegaan om onderwijs en bedrijfsleven in Limburg dichter bij elkaar aan te sluiten. Die heugelijke gebeurtenis werd dinsdag gevierd op de 20ste verdieping (= het dak) van het Radisson Blu Hotel in Hasselt. Directeurs Johann Leten en Ben Lambrechts gingen, samen met hun voorzitters Karin Van De Velde en Frank Smeets, meteen een nieuw engagement aan voor de komende 20 jaar.

Vandaag is de noodzaak van een gerichte doorstroming vanuit het hoger onderwijs naar de bedrijfswereld acuter dan ooit. In Limburg verloopt dat proces al jaren vrij soepel, en dat heeft onder meer te maken met de structurele samenwerking die Voka Limburg en Hogeschool PXL 20 jaar geleden zijn aangegaan. Een toen nog piepjonge Ben Lambrechts en een kwieke Johann Leten tekenden toen een engagement om het Limburgse bedrijfsleven en het hoger onderwijs in onze provincie nauwer met elkaar te verbinden en te versterken.

“Na twee decennia kunnen we concluderen dat deze samenwerking de vooropgestelde doelstellingen heeft gerealiseerd”, aldus Johann Leten. “De banden aanhalen is zeker niet alleen bij woorden gebleven, maar heeft geresulteerd in een brede waaier van concrete acties die zowel onderwijs als bedrijfsleven, en daarmee de hele welvaart in Limburg, ten goede zijn gekomen. Ik denk aan vele voorbeelden, zoals de grote jaarlijkse jobbeurs of het netwerk Young & Strong, maar ook de initiatieven rond onderzoek & ontwikkeling, werkplekleren, internationalisering en diverse vormen van kennisoverdracht en ervaringsuitwisseling.”

Ben Lambrechts is het volmondig eens: “Zoals in elk goed huwelijk hebben we altijd de balans tussen geven en nemen goed gerespecteerd”, vindt hij. “We hebben in die 20 jaar een spectaculaire evolutie doorgemaakt om te leren werken door, voor en met de Limburgse bedrijfswereld. Voka Limburg is hier zeker een katalysator in geweest. Het is precies daarom dat wij als hogeschool het beste rapport van heel het land krijgen als het gaat om verwevenheid met de samenleving, in casu de samenwerking met het bedrijfsleven. Het heeft de studenten van Hogeschool PXL én de leden van Voka Limburg zeker geen windeieren gelegd.”

Ook namens de voorzitters van beide organisaties, Frank Smeets (PXL) en Karin Van De Velde (Voka) werden de engagementen voor nog eens 20 jaar vernieuwd. “De positieve resultaten motiveren ons om de huwelijksgeloften te hernieuwen”, aldus de bestuurshoofden. “De noodzaak om op een gestructureerde manier onderwijs en bedrijfsleven te verzoenen, is actueler dan ooit. En als je daar met vereende krachten, in wederzijds vertrouwen en respect, aan kunt werken, geeft het veel voldoening om zichtbare vooruitgang te boeken.”

De 20ste verjaardag werd officieel gevierd op de 20ste verdieping van het Radisson Blu Hotel in Hasselt. Dat is het dak, dat uitkijkt over heel Limburg en dus een blik op de toekomst biedt. Eén van de initiatieven die alvast op stapel staan, is dat ondernemende studenten van de PXL zullen plaatsnemen in de directiecomités van Limburgse bedrijven. Zo houden de ondernemers vinger aan de pols van nieuwe kennis en behoeften van de toekomstige werknemers, terwijl studenten gerichte praktijkervaring opdoen over het managen van een bedrijf. Na een positieve evaluatie wordt dit een structureel onderdeel van het programma PXL-Voka Young & Strong en is de samenwerking voor de volgende 20 jaar meteen goed ingezet.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.