Nieuws Limburg Straffe kost: Baillien kan fraude op nippertje vermijden

Straffe kost: Baillien kan fraude op nippertje vermijden

Straffe kost: Baillien kan fraude op nippertje vermijden

Een stelletje crapuleuze fraudeurs probeert Limburgse firma’s grote sommen geld afhandig te maken. Ze versturen aan klanten valse e-mails met de vraag om het rekeningnummer te veranderen. Jan Baillien van interieur- en afwerkingsbedrijf E.Baillien uit Maasmechelen kon in extremis vermijden dat een fors bedrag naar Polen werd doorgesluisd. Hij wil collega’s waarschuwen.

“Het verhaal begint op 9 september, toen een belangrijke klant van ons een e-mail kreeg in naam van één van onze medewerkers”, vertelt Jan Baillien. “Daarin stond dat ons bedrijf omwille van de hoge vennootschapsbelastingen had beslist om de hoofdzetel naar Polen te verhuizen en onze rekeningnummers bijgevolg zouden veranderen in Poolse bankgegevens. Het logo op het briefhoofd, de handtekening,… alle gegevens waren perfect nagemaakt. Onze klant had geen argwaan en stond op het punt om belangrijke betalingen te doen op het nieuwe rekeningnummer. Toen de fraudeurs nogmaals mailden met de vraag of de gegevens waren aangepast, was onze klant zo slim om mij mee in cc te zetten. Zo ontdekte ik de frauduleuze constructie en kon de klant net op tijd verwittigd worden.”

Verder nazicht wees uit dat de oplichters een nieuw e-mailadres hadden gemaakt, waarbij de naam Baillien met 1 L was gespeld. “Dat adres lieten ze registreren in Frankrijk. De politie probeert nu te achterhalen wie achter deze fraude-poging zit.”

Het is niet de eerste keer dat we melding krijgen van dit soort praktijken. Ook Volvo Rutten had onlangs soortgelijke dieven over de vloer. “Ik raad daarom iedereen aan die een vraag krijgt om een rekeningnummer te veranderen, even persoonlijk contact te nemen met de leverancier in kwestie vooraleer een betaling te doen”, besluit Jan Baillien.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Lanaken
Lanaken

Ambiorixprijs is voor… Nelissen!

Nummer 32 in de indrukwekkende lijst van de Ambiorix-prijswinnaars is Nelissen Steenfabrieken. De prestigieuze onderscheiding van VKW-Limburg is een nieuwe… Lees meer

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.