"Vernieuwd brugpensioen goedkoper dan werkloosheid"

"Wie zegt dat een verlaging van de leeftijd voor brugpensioen te veel kost, vergist zich net zoals de Maya's." Dat zegt Jean Vranken, voorzitter van ACV-Limburg naar aanleiding van een studie die hij liet uitvoeren over het Systeem van Werkloosheid met bedrijfsToeslag (SWT), zoals de nieuwe vorm van brugpensioen heet.

Tijdens de nieuwjaarsontmoeting van ACV-Limburg legde de voorzitter simulaties op tafel, waaruit blijkt dat het SWT in bijna alle gevallen goedkoper is voor de sociale zekerheid dan volledige werkloosheid. Een vaststelling die uiteraard niet onbelangrijk is met de onderhandelingen over het sociaal plan, die nu donderdag bij Ford Genk worden opgestart, en waarbij het SWT als prioritair agendapunt voor de vakbond geldt.

Jean Vranken"Maar ook bij alle andere bedrijfssluitingen en herstructureringen zijn er altijd politici en werkgeversorganisaties die staan te roepen dat een verlaging van de leeftijd voor brugpensioen niet kan omdat dit de samenleving te veel zou kosten," zegt Jean Vranken. "Dat klopt dus gewoon niet. Zij vergissen zich, net zoals de Maya's toen ze het einde van de wereld voorspelden..." Nog volgens Vranken heeft het SWT als bijkomend voordeel dat voor de werkzoekende zijn toeslag behouden blijft als hij ander werk vindt, waardoor hij gestimuleerd wordt een nieuwe job te zoeken. "Bovendien moet een SWT'er bij de VDAB ingeschreven zijn als werkzoekende, en dus opleidingen en jobvoorstellen aanvaarden. De kritiek op het SWT is onterecht. Er is niets verkeerd aan het responsabiliseren van werkgevers die oudere werknemers ontslaan," besluit Vranken.

Het ACV kondigt overigens ook aan om de IBO-contracten (Individuele Beroeps Opleiding) beter op te volgen, "in de hoop dat er geen misbruiken door werkgevers aan licht komen."