vincent beckers

Vincent Beckers: “Iedereen verklaarde me zot toen ik mijn idee voorstelde”

Vierde en laatste kanshebber voor de felbegeerde JCI Award voor jonge ondernemers, is Vincent Beckers uit Kiewit. Op heel korte tijd is hij er samen met vennoot Jef Noelmans in geslaagd om een pioniersrol te vervullen in het zeer actuele thema van de energietransitie. Nochtans geloofden weinigen in zijn idee: "Er is niks gekkers dan Beckers", was het eerste oordeel. Maar kijk...

Dat Vincent Beckers sterk ontwikkelde ondernemersvaardigheden bezit, was al op jonge leeftijd erg duidelijk. Hij was het manusje-van-alles bij de scouts en de studentenvereniging, en waagde zich op jonge leeftijd aan het ondernemerschap. Zijn eerste zakelijk succes was de uitloper van een grap. Een verlaten kebabmachine in een verlaten huurpand van zijn vader was de start van een uniek concept: Vince de Kebabprins. Met op het hoogtepunt wel 20 medewerkers, zette hij een vlot draaiende handel in de verhuur van kebabmachines en benodigdheden voor thuisgebruik op. Na de verkoop van dat concept moest hij dus een nieuw avontuur aangaan, en dat werd iinno-Benelux.

‘Gij zijt zot’

We zeggen en schrijven 2018. Vincent Beckers en zijn kameraad Jef Noelmans trekken naar Hongkong om op een beurs te speuren naar de nieuwste trends in verlichting. Het is daar dat ze eerder toevallig geïnspireerd worden om zich te gaan toeleggen op energieopslag. Ze geloven allebei dat hier wel eens muziek in kan zitten en besluiten om samen de mogelijkheden te onderzoeken. “Mijn vrouw was de enige die geloofde dat ons ondernemersplan kans op slagen had”, zo begint Vincent Beckers zijn verhaal. “De rest zei me vlakaf: ‘Gij zijt zot’. Inclusief de bank. Maar we waren zo vastberaden dat ik mijn huis verkocht om in de start-up te kunnen investeren. Vandaag de dag sta ik gelukkig niet meer alleen met het idee dat een thuisbatterij als ‘power plant’ voor elk huishouden moet dienen. Toch voel ik mij nog altijd een apostel die met hand en tand probeert om het geloof te verkondigen bij het grote publiek. Groot voordeel is dat de evolutie van de markt ons gelijk geeft, en enorm helpt om nieuwe klanten het licht te doen zien…”

Groeiverhaal
Om maar te zeggen: de start van iinno-Benelux (what’s in a name?) was niet zoals zovele start-ups in ons land. “In 2019, niet eens 5 jaar geleden, was een thuisbatterij totaal ongekend in België”, zegt Vincent Beckers. “Wij waren dan ook één van de eerste spelers in ons land die zich exclusief gingen toeleggen op de verdeling en installatie van thuisbatterijen. In AlphaESS, een wereldbedrijf, hadden we een uitstekende partner gevonden, die in ons geloofde en meteen de exclusiviteit voor België wou bieden. Dat duwtje hadden we nodig als start van een mooi groeiverhaal.”

En dat is het nog steeds. “We zijn enorm goed bezig”, vindt Beckers. “Onze thuisbatterijen zijn dé oplossing voor een efficiënt energiemanagement en steeds meer mensen beginnen dat te beseffen. Ook grote spelers in de energietransitie, zoals Elia en Fluvius, zien ons als een deel van de oplossing. Als we alle voorspellingen naar energiebehoefte en de overeenkomende prijspolitiek erbij nemen, kunnen we niet anders dan de noodzaak aan slimme energie-opslag en het enorme potentieel van onze producten erkennen.” Het staat dus buiten kijf dat de omzetcijfers (7 miljoen) en het personeelsbestand (12 momenteel) van iino-Benelux snel zullen toenemen.

Platform
Parallel met de thuisbatterijen hebben Vincent en Jef het nevenbedrijf Jabba Energy opgericht. Het is een platform dat aan een thuisbatterij kan gekoppeld worden en op een uiterst slimme manier energie aan- en verkoopt”, licht Beckers toe. “De besparing die zo kan gerealiseerd worden varieert van 20 tot 200 euro per maand. Een groot succes, want diverse Europese landen tonen concrete interesse. Zopas hebben we een contract getekend met Groot-Britannië, wat de mogelijkheid biedt om de omzet van Jabba meteen te verdubbelen. Ook in andere landen is er een enorm potentieel. In Duitsland alleen al zijn er een kleine 100.000 thuisbatterijen van AlphaESS, die veel baat zouden hebben bij het systeem van Jabba Energy.”

Ronde Tafel
In de schaarse vrije tijd heeft Vincent nog best veel activiteiten om zijn energie kwijt te kunnen. “Zo ben ik voor Open VLD verkozen tot OCMW-raadslid in Hasselt (thans BCSD), waar ik probeer om een wereld van verschil te maken voor de zwaksten in de samenleving. Ik neem ook mijn engagementen op bij de Ronde Tafel 35 Hasselt, een serviceclub die fundraising voor sociale doelen opzet. Uiteraard eist mijn gezin de nodige aandacht op, maar om af en toe een pintje te gaan drinken en over het leven te keuvelen mag je me altijd bellen!”