Zuhal botst over bomen met Leten

Voka Limburg roept de Noord-Limburgse gemeenten op om geen Nationaal Park te maken van het uitgestrekte natuurgebied Bosland. Volgens de werkgeversorganisatie is er nog te veel onduidelijkheid over de impact van het statuut Nationaal Park op de daar gevestigde bedrijven die vergunningen moeten aanvragen. Vlaams minister Zuhal Demir is echt not amused met de voorzet van Voka. Ze reageert bijzonder scherp: “Ik heb daar maar één woord voor: onverantwoord. Natuur en economie zijn niet de vijanden van elkaar die Voka ervan probeert te maken. Wat heeft die valse tweestrijd de Limburgse ondernemers al opgeleverd? Nougatbollen", zegt de minister.

Voka Limburg heeft per brief de gemeenten waar Bosland toe behoort, gevraagd om tegen de kandidatuur als Nationaal Park te stemmen. Leten en co zijn van mening dat de erkenning als Nationaal Park heel wat beperkingen met zich meebrengt, en bedrijven die in het gebied zijn gevestigd, moeilijkheden zullen ondervinden om nog aan milieu, uitbreidings- of exploitatievergunningen te geraken. Voka Limburg vindt bovendien dat de procedure om Bosland als Nationaal Park te erkennen veel te snel gaat en het openbaar onderzoek naar de impact te weinig onderzocht werd.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verslikte zich haast in haar koffie toen ze werd ingelicht over het initiatief van Voka. "Ik ben teleurgesteld dat deze brief veel onwaarheden bevat", zegt ze. “Net zoals ze de bal missloegen bij de Groene Delle, kiest Voka er alweer voor om natuur en economie onterecht tegen elkaar op te zetten. Nochtans: wie stokken in de wielen steekt van Bosland, steekt de facto stokken in de wielen van economische vooruitgang en jobs. Onverantwoord. Hoe dit het belang van Limburgse ondernemers dient is mij een raadsel”, aldus de minister.

(nog niet bekoeld) "Voka laat zich van zijn slechtste kant zien. Als zij aan politiek willen doen, moeten ze zich verkiesbaar stellen. Maar partijen die onwaarheden verkondigen zijn er al genoeg”, klinkt het bij Demir. "De bollebozen op de studiedienst van Voka weten goed genoeg dat voor bedrijvigheid en landbouw géén enkel rechtsgevolg is binnen een Vlaams park. Collega Jo Brouns zegt dat ook. We hebben dat rotsvast verankerd in een decreet. Het bestaande Nationaal Park Hoge Kempen genereert een jaarlijkse omzet van 191 miljoen euro, wat zich vertaalt in 5.000 jobs in de horeca, toerisme, logies en bij uitbreiding ruimere economie. Welke zinnige werkgeversorganisatie zou zich daartegen verzetten?”, besluit Demir retorisch.