Nieuws Mechelen Belgen wachten om vakantiedagen op te nemen

Belgen wachten om vakantiedagen op te nemen

Belgen wachten om vakantiedagen op te nemen

MECHELEN – Quasi alle Belgische werknemers in de privésector kampen met een achterstand in het opnemen van vakantiedagen. Eind juni waren enkel de min 25-jarigen aan een inhaalbeweging begonnen. Alle andere loontrekkende Belgen namen minder vakantie in juni in vergelijking met een normaal jaar als 2019.

Enkel zestigplussers slagen erin hun vakantiedagen mooi te spreiden. Loontrekkenden tussen 30 en 45 jaar stelden hun vakantie het meest uit in de eerste jaarhelft. Dat zijn de resultaten van de berekeningen van hr-specialist SD Worx op basis van de loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België.

De Belgen hebben nog niet veel van hun vakantiedagen opgenomen, met uitzondering van de -25-jarigen, de enige leeftijdscategorie die in juni meer vakantiedagen opneemt dan de vorige jaren. Afgezien van de 60-plussers lopen alle werknemers achter als we dit vergelijken met 2019. 35-44-jarigen hebben bijvoorbeeld 7 procent minder vakantie opgenomen sinds het begin van het jaar.

Er zijn verschillende redenen voor deze vertraging. Ten eerste zorgde de lockdown in het begin van het jaar ervoor dat er geen vakantie kon worden genomen tijdens de krokus- en paasvakantie. Een andere reden voor deze verschuiving is het wachten op het COVID-certificaat van de EU, waarmee alle Europese burgers gemakkelijker kunnen reizen binnen de Europese Unie.

Elke werknemer moet zijn wettelijke vakantiedagen verplicht opnemen vóór 31 december van het lopende jaar. Overdracht van vakantiedagen naar een volgend jaar is niet toegestaan. Een werknemer verliest dus de vakantiedagen die hij niet voor het einde van het jaar heeft opgenomen. De werknemer mag ook de jaarlijkse vakantiedagen waarop hij recht heeft niet laten vallen. Bovendien riskeert de werkgever een administratieve boete.

Balans van de eerste zes maanden van een bijzonder jaar
Dankzij de analyse van de SD Worx Employment Tracker kunnen we de eerste zes maanden van 2020 en 2021 vergelijken. SD Worx stelt vast dat de impact van de pandemie op de tewerkstelling dit jaar toch minder groot was ondanks de vele beperkingen voor bedrijven en werknemers. We merken bijvoorbeeld dat de steunmaatregel ‘tijdelijke werkloosheid – corona’ veel minder werd gebruikt in 2021 dan in 2020. In juni 2020 bedroeg de tijdelijke werkloosheid bijvoorbeeld 6,49%, terwijl ze in 2021 nog maar 1,65% bedroeg. Hetzelfde geldt voor de gepresteerde dagen. In 2021 werkten we relatief gezien zelfs meer dan in 2019. We presteerden in juni immers 82,45% van de dagen tegenover slechts 78,82% twee jaar geleden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.