Enquete Small

Jongeren willen vroeger met pensioen

MECHELEN - Als ze konden kiezen, zouden Belgische werknemers ouder dan 55 jaar al op hun 64ste met pensioen willen gaan. Werknemers jonger dan 25 jaar zouden dat moment liever verschuiven naar 55 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van HR- en payrolldienstenverlener SD Worx, afgenomen bij 5000 werknemers uit Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De gewenste leeftijd om te stoppen, verschilt  wel per land. Enkel jonge Nederlanders zouden tot hun 60ste levensjaar willen werken. Hoe ouder werknemers zijn, hoe hoger ook de gewenste pensioenleeftijd ligt. Zelfstandigen ouder dan 55 jaar met één werknemer in dienst, willen zelfs doorwerken tot 68 jaar. Ondernemers hopen tegenwoordig veel sneller met pensioen te gaan. Meer verdienen of minder uren werken stimuleert werknemers het meest om na de wettelijke pensioenleeftijd langer actief te blijven op de werkvloer.

In België ligt die leeftijd, net als in de andere bevraagde landen, een stuk hoger bij 55-plussers dan bij de 18 tot 24-jarigen. 55+’ers in België willen op hun 63 jaar met pensioen, hun Franse collega’s op 62 jaar. De Britse en Duitse 55+’ers vinden 65 jaar de ideale pensioenleeftijd en hun Nederlandse leeftijdsgenoten willen doorgaan tot hun 66ste. Zelfstandige Belgen ouder dan 55 en met personeel in dienst, willen gemiddeld het langst blijven werken: tot hun 68 jaar, vijf jaar langer dan het gemiddelde bij wie in loondienst is.

Het verschil met de jongeren is frappant: jonge zelfstandigen tussen 18 en 34 jaar willen doorgaans het vroegst met pensioen met een gemiddelde van 47 jaar in alle landen. Ook jongeren in loondienst willen dat. Zo beschouwen Belgische werknemers tussen 18 en 24 jaar 55 jaar als de ideale pensioenleeftijd. In Frankrijk (54 jaar), het VK (53 jaar) en Duitsland (50 jaar) ligt de ideale pensioenleeftijd nog lager. Jonge Nederlanders willen dan weer opmerkelijk langer werken: tot hun 62ste. De huidige, wettelijke pensioenleeftijd ligt in Nederland en het VK op 66 jaar, terwijl die in Frankrijk op 62 jaar ligt.

Het is opvallend dat de gewenste pensioenleeftijd bij jonge werknemers en bij 55+’ers zo’n verschil vertoont, al valt dat wellicht te verklaren door de levensfase waarin ze zich bevinden. Bovendien blijkt ook uit de resultaten dat elke leeftijdscategorie vroeger dan de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen zou willen gaan. Dat creëert een spanningsveld, wil men de sociale zekerheid betaalbaar houden. Een duurzaam loopbaan- en HR-beleid is in dat verband cruciaal”, zegt Cathy Geerts, CHRO bij SD Worx.

Globaal gezien is de grootste motivatie om na de wettelijke pensioenleeftijd te blijven werken, gelinkt aan het loon: gemiddeld 41% van alle bevraagde Belgische werknemers geeft aan dat meer loon hen zou overhalen om nog niet met pensioen te gaan. Op de tweede plaats (35%) staat de vermindering van het aantal werkuren.