Nieuws Mechelen Middellang ziekteverzuim stijgt met 20% in coronajaar

Middellang ziekteverzuim stijgt met 20% in coronajaar

Middellang ziekteverzuim stijgt met 20% in coronajaar

REGIO – Op jaarbasis is er een stijging in het totaal verzuim van 5,35% in 2019 tot 5,96% in 2020. Per 100 te werken dagen gaan er in 2020 zes dagen verloren aan ziekte. De grootste stijging situeert zich bij het middellang ziekteverzuim: de afwezigheden door ziekte van 1 maand tot 1 jaar neemt toe met 20% tot 3,22%. Dat blijkt uit de ‘SD Worx ‘Employment tracker’, op basis van loongegevens van zowat 1 miljoen Belgische werknemers in de private sector. 

In december 2020 waren we minder dagen ziek dan in november maar ook minder dan in december vorig jaar. Dit jaar hadden velen nog verplicht vakantie op te nemen, wat een reden kan zijn voor de lagere ziektecijfers.
“Een daling in december is altijd positief, maar niet abnormaal en houdt meestal verband met de hoge vakantiecijfers naar het eind van het jaar. De piek van kortdurende afwezigheden op het werk lag dit jaar niet in februari, maar in maart, met cijfers die 60% hoger waren dan vorig jaar (5,16%)”, stelt David Schoonens verantwoordelijke consultancy grote bedrijven van SD Worx. “Bedrijven leren hieruit dat gedeeltelijk thuiswerk wel degelijk een positief effect op verzuim heeft.”

Het middellang ziekteverzuim stijgt met 20%
Het aandeel of de afwezigheden door ziekte van 1 maand tot 1 jaar neemt toe met 20% tot 3,22%. De piek in middellang verzuim trad in 2020 op in maart en april, met cijfers die bijna 30% hoger lagen dan in 2019. Het middellang ziekteverzuim lag de eerste vijf maanden van 2020 ook steevast hoger dan het jaar ervoor, maar vanaf juni is dit niet meer het geval, al zitten de cijfers van oktober en november op dezelfde hoogte (slechts lichtjes hoger). In december daalt het middellang verzuim terug naar 2,45%; dit is 5% lager dan in december 2019 (2,57%).

Totaal verlies
“Van 100 te werken dagen gingen er in december 2020 in totaal 4,29 verloren aan kort- of middellang verzuim. Tijdens de piek van de crisis was dit zo goed als het dubbele nl. 8,39. Voor het totale jaar gaan er -per 100 te werken dagen- in 2020 zes dagen verloren aan ziekte, kort of middellang. Organisaties blijven best investeren in manieren om zowel de veiligheid als het engagement en het welzijn hoog te houden”, besluit David Schoonens van SD Worx.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.