Nieuws Mechelen Tewerkstelling bij KMO’s in stijgende lijn

Tewerkstelling bij KMO’s in stijgende lijn

Tewerkstelling bij KMO’s in stijgende lijn

MECHELEN – De laatste maanden constateert HR-dienstverlener SD Worx, een positieve trend in de structurele tewerkstelling bij kmo’s in de privé-sector. SD Worx berekende dat onze bestaande kmo’s opnieuw het tewerkstellingsniveau bereiken van voor de crisis. Qua aanwervingen doen onze Belgische kmo’s het in juni 2021 beter dan in vergelijking met de twee voorbije jaren. Deze inzichten komen uit de longitudinale analyse van SD Worx van de loongegevens van meer dan 21.000 kmo-ondernemers met meer dan 320.000 werknemers.

De structurele tewerkstelling bij bestaande kmo-werkgevers in de privésector vertoont een duidelijk opwaartse trend. Eind juni noteert SD Worx een stijging van 1,2% in het arbeidsvolume (in aantal arbeidsplaatsen) ten opzichte van eind december; en dit in alle sectoren, met uitzondering van transport en opslag, onderwijs, zorgsector en bouw waar we een licht negatieve of eerder stabiele situatie waarnemen. In de al zwaar getroffen horeca gaat het om een inhaalbeweging.

Er zijn in juni 2021 opnieuw meer werkgevers die rekruteren dan in juni 2020; we zitten zelfs beter dan het normale niveau van 2019. In combinatie met een laag percentage van bestaande werkgevers die te maken krijgen met contractbeëindigingen; komen we op een positieve evolutie in het arbeidsvolume (in aantal koppen);

Voor België zitten we nu terug op het niveau van tewerkstelling van vóór de crisis, met name op niveau van februari 2020, en voor Vlaanderen zitten we al al beter dan in november 2019. Door het aantal jobs te volgen van meer dan 21.000 werkgevers in de laatste 2 jaar kan SD Worx de vinger leggen op de laatste trends.

“De trend bij kmo’s van het laatste half jaar in de privésector is positief. Er zijn terug meer kmo’s die aanwerven dan kmo’s die te maken krijgen met ontslag. Wij verwachten deze zomer in het ganse land opnieuw het tewerkstellingsniveau van voor de crisis, indien de pandemie niet verergert. Ondertussen staan ondernemingen uit de zwaar getroffen gebieden opnieuw voor uitdagingen; zij zullen erg snel willen heropstarten. Voor Vlaanderen zitten we nu al terug boven het niveau van voor de crisis. Het omslagpunt is bereikt. De laatste zes maanden zijn de drie sterkhouders qua sectoren:  kmo’s in sectoren ‘Informatie en communicatie’ (+2,95%), ‘financiële diensten en verzekeringen’ (+ 2,80%) en ‘vrije beroepen, wetenschappelijke en technische activiteiten’ (+2,29%)“, stelt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo’s van SD Worx.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.