Nieuws Mechelen Verdubbeling tijdelijke werkloosheid door shoppen op afspraak

Verdubbeling tijdelijke werkloosheid door shoppen op afspraak

Verdubbeling tijdelijke werkloosheid door shoppen op afspraak

MECHELEN – Shoppen op afspraak zorgde voor een verdubbeling van het aantal dagen tijdelijke werkloosheid in de niet-essentiële sector van de kleinhandel. Dat blijkt uit de Employment Tracker van SD Worx van april.

Ondanks drie weken paasvakantie moest de horeca vorige maand voor de helft van de dagen een beroep doen op tijdelijke werkloosheid. De maand mei ziet er ook nog niet zo goed uit voor de horeca, met versoepelingen die pas voor juni gepland staan. Dit zijn de resultaten van de berekeningen van hr-specialist SD Worx op basis van de loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in België.

De maatregelen die door de overheid getroffen werden in maart, hadden een aanzienlijke impact op sommige sectoren. Vanaf 27 maart was het verplicht om een afspraak te maken in niet-essentiële winkels. SD Worx zag in april een verdubbeling van het percentage tijdelijke werkloosheid: van 5,5% naar 12,6% voor de grote kleinhandelszaken en van 4,9% naar 9,7% voor de zelfstandige kleinhandelszaken. De sector van de kappers en de schoonheidsspecialisten kende in april de grootste terugval in tewerkstelling, namelijk met een stijging van 65% naar 80% tijdelijke werkloosheid.

Annelies Rottiers, verantwoordelijke voor kmo-consultancy bij SD Worx verwacht voor de maand mei een verbetering of zelfs een halvering van de tijdelijke werkloosheid dankzij de versoepelingen in deze retailsectoren. “Of tenminste een verdubbeling van het aantal dagen waarop de werknemers effectief kunnen werken.  Bij de versoepelingen in december vorig jaar viel de tijdelijke werkloosheid op nationaal niveau terug tot ongeveer 3% samen.

De tijdelijke werkloosheid in de horeca bedroeg in april 49,59% en bleef sinds de tweede lockdown in oktober steevast rond de 50%, Dit percentage ligt gevoelig lager dan in de eerste golf, en dat is mede te danken aan restauranthouders die erin slaagden om takeaway beter te organiseren. Steven Rosseel van SD Worx analyseert: “De takeaway business kent grenzen, ook voor de tewerkstelling. We hadden gedacht dat de werkloosheid zou dalen door de drie weken schoolvakantie die door de regering waren opgelegd, maar dat is niet gebeurd. Bovendien is er binnen de horeca een verschil tussen cafés en restaurants. Zolang alleen de terrassen open zijn, kunnen we niet hetzelfde effect verwachten als vorig jaar. Een volledige heropening en de vaccinatiecampagne kunnen deze sector een betere zomer bezorgen. De horeca kan ook genieten van extra flexibiliteit dankzij een voordelige regeling voor werkstudenten.

SD Worx stelt dat we in de maand mei, zonder een grotere versoepeling van de gezondheidsmaatregelen, nog geen halvering van de tijdelijke werkloosheid moeten verwachten, zoals we vorige zomer zagen. Voor de retailsector ziet het er wel beter uit, nu de winkels niet meer met een afsprakensysteem moeten werken. De sector van de kappers en de schoonheidsspecialisten blijft het zwaarst getroffen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Bornem, Heist-op-den-Berg
Bornem

Randstad herschikt merkenstrategie

MECHELEN – LIER – BORNEM – HEIST-OP-DEN-BERG - In het kader van de globale merkenstrategie reorganiseert HR-dienstverlener Randstad Group een… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.