Nieuws Oost-Vlaanderen Ecotrust reinigt al 30 jaar machines zonder water of zeep: “Ik haalde inspiratie bij de NASA”

Ecotrust reinigt al 30 jaar machines zonder water of zeep: “Ik haalde inspiratie bij de NASA”

Frank van Landewijk en Els Coppens.

Ecotrust reinigt al 30 jaar machines zonder water of zeep: “Ik haalde inspiratie bij de NASA”

OUDENAARDE – Dertig jaar geleden ging Frank van Landewijk in Oudenaarde als een van de eerste in ons land experimenteren met droogijs-reinigingen. Vandaag doorkruisen de bestelwagens van zijn bedrijf Ecotrust het hele land om installaties in fabrieken te onderhouden. “Ik heb het allemaal zelf moeten uitzoeken, maar zie hoe drie decennia later bijna iedereen volgt”, vertelt de zaakvoerder fier.

Frank betrok begin jaren ’90 een klein atelier in de verlaten textielfabriek Saffre aan de Dijkstraat in Oudenaarde. Hij was verkoper van industriële reinigingsmiddelen, maar stelde zijn eigen producten in vraag.

“Het ging om zware producten die niet alleen ongezond of zelfs gevaarlijk waren voor de gebruiker, maar die ook een grote impact hadden op het milieu”, vertelt Frank. “Ecologisch reinigen was toen nog geen hot topic. Ik haalde inspiratie bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die reinigingen deed met droogijs. Ik ben dan zelf gaan experimenteren. Met vallen en opstaan kon ik de techniek verder uitwerken en onze machines op punt stellen voor de industrie.”

Hogedrukreiniger zonder water

“Je zou de techniek kunnen vergelijken met die van een hogedrukreiniger, met het grote verschil dat er geen water aan te pas komt en dat je ook niets kan beschadigen”, legt Ecotrust-ingenieur Els Coppens uit. “Bij droogijsstralen projecteren we geen waterstraal, maar CO2-deeltjes met een temperatuur van -78°C. Na botsing met het oppervlak vergast het ijs meteen en komt het vuil los. Het enige wat op de grond ligt, is het vuil, want water en chemicaliën komen er niet aan te pas. Daardoor kunnen we met droogijsstralen bijvoorbeeld ook de binnenkant van elektriciteitskasten reinigen, zelfs onder spanning.”

Ecotrust is gevestigd in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen in Melden en stelt tien mensen tewerk. Ze reinigen machines in fabrieken, maar ook enkele blikvangers. “Zo hebben we onder meer de monumenten bij het Graf van de Onbekende Soldaat en de beelden bij de Temsebrug hun oorspronkelijke glans teruggegeven”, vertelt Els.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.