Pauline De Bruyne shopmanager (c) Maarten Schelfaut

Gents stadstuincentrum in zakformaat ‘ympa’ verhuist

GENT - Sinds begin oktober (her)opende ympa op een nieuwe locatie nadat het een jaar lang een tijdelijk onderkomen vond in de gezellige Bennesteeg te Gent. Door de opgelegde huurperiode van 1 jaar had ympa veeleer het statuut van een pop-up met lokaal en duurzaam groen voor binnen & buiten. Maar nu heeft ympa zijn definitieve stek gevonden onder de platanen bij Sint-Jacobs. Doelgroep zijn de milieu-, groen-, en mobiliteitsbewuste stedelingen met een tuint(je), stadskoer, balkon of terras.

In volle coronacrisis startte Pauline De Bruyne (28) vorig jaar in oktober de eerste ympa-winkel in de gezellige Gentse Bennesteeg, als een initiatief van The Green Community, een coöperatief netwerk van lokale kwekers, veredelaars en aanverwante toeleveranciers die ecologisch en lokaal telen volgens een charter en dat streeft naar chemieloze productie, plasticvrije kweekpotten/-trays, en carbonproof verpakking.

“ympa is zowel een ecologisch merk als een winkelconcept”, zegt Pauline De Bruyne. "We vonden hier in de binnenstad een ideale en volwaardige locatie die beantwoordt aan al onze eisen." Op een oppervlakte van 90 m² etaleert ympa een assortiment van lokaal en ecologisch geteelde kamer- en tuinplanten, maar ook kruiden, bloembollen, keramiek, plus alles om daarmee op een verantwoorde manier om te gaan: turfvrije potgrond, duurzaam keramiek, handgemaakt gereedschap, organische plantenvoeding, lokale honing, etc. De kweekpotten en kweektrays van ympa bestaan uit 100% recyclagematerialen en zijn 100% recycleerbaar of thuis composteerbaar. Voor die planten die niet anders dan in kunststof-potten geteeld kunnen worden, past ympa een statiegeldregeling toe. Het groenaanbod van ympa loopt telkens simultaan met de seizoenen, net zoals restaurants ook alleen groenten opdienen die in het lopend seizoen wordt gekweekt. Gratis verzorgingsadvies krijg je er bovenop.

Groene achterkoer

De nieuwe ympa-winkel heeft nu ook een achterkoer van 25 m² die perfect de situatie van veel Gentenaars weerspiegelt en waar ze inspiratie kunnen opdoen om meer groen aan te planten en vogeltjes aan te trekken. Men vindt er een aanbod van vogelnestkastjes, zaden voor vogels, handgereedschap en aangepaste handschoenen. Klanten die hun bestaande kamerplanten of terras- en balkonplanten willen laten inpotten in keramiek of in een grotere pot, kunnen dit ter plekke laten doen met turfvrije eco-potgrond. Alle ympa-producten hebben een unieke ympa-score die de duurzaamheidsfactor aangeeft. Op de webshop bekomt men naast product- en herkomstinfo ook verzorgingstips en de inspanningen en stappen van de kwekers om tot 100% ECHTE duurzaamheid te komen.

“We willen mensen dichter bij de natuur brengen door producten te creëren met een toegevoegde waarde waardoor ze die ook daadwerkelijk naar waarde gaan schatten”, vervolgt Pauline. Niet toevallig is ‘ympa’ Zweeds voor ‘enten’, een plantkundige techniek om een nog betere plant te bekomen en dus toegevoegde waarde te creëren. Ympa organiseerde al diverse plantenmarkten om aan haar naambekendheid te werken, zo o.a. op het plein van Cultuurcentrum Meulestede te Gent.

Coöperatief netwerk

ympa is dus een initiatief van The Green Community, een coöperatief netwerk van kwekers, veredelaars en aanverwante toeleveranciers, en een initiatief van Luc De Bruyne, Bob Douliez en Patrick Vanbelleghem. Maar het is ook een filosofie, met als kernwoorden: lokaal, duurzaam en transparant. “We willen lokale kwekers steunen die telen volgens een duurzaam procedé en met oog voor milieuvriendelijke verpakking en distributie. Bloemen en planten moeten ook opnieuw naar waarde worden geschat, en niet aan dumpingprijzen worden verkocht. The Green Community staat dan ook voor een ecosysteem met een waardeketen waarin de hoogste kwalitatieve en duurzame waarden worden volgehouden in productiemethode (chemical free), verpakking (plastic free), distributie tot levering bij de eindconsument”, aldus Luc De Bruyne.