Zoon Olav Blancquaert, Colruyt-bieraankoper Dieter De Brackeleer en Liefmans-brouwmeester Marc Coesens stellen de Madame Rose Kriek Brut Xtra voor. — © pdv Zoon Olav Blancquaert, Colruyt-bieraankoper Dieter De Brackeleer en Liefmans-brouwmeester Marc Coesens stellen de Madame Rose Kriek Brut Xtra voor. — © pdv

Liefmans en Colruyt lanceren speciaalbier Madame Rose Kriek Brut Xtra: “Een eerbetoon aan Rosa Merckx”

Voor herhaling vatbaar, moeten de meester-blenders van brouwerij Liefmans uit Oudenaarde en bieraankoper Dieter De Brackeleer en sommelier Dieter Declerck van Colruyt gedacht hebben. Want het is nu de tweede keer dat ze samen een blend creëren, exclusief voor Colruyt. Deze keer werd een specialbier als eerbetoon aan de onlangs overleden Rosa Merckx gebrouwen: Madame Rose Kriek Brut Xtra. De blend van 2021 won goud op de World Beer Awards.

Rood tot roodbruin, aroma van krieken, vanille, hout, gedroogd fruit en een vleugje karamel. Dat zijn de eigenschappen van de blend Madame Rose Kriek Brut Xtra, het nieuwe speciaalbier dat brouwerij Liefmans en Colruyt opdragen aan de onlangs overleden Rosa Merckx die de Liefmans-bieren op de kaart zette. Het kriekenbier Kriek Brut en het roodbruine bier Goudenband, de vaste waarden van de Oudenaardse brouwerij Liefmans, vormen de basis van de nieuwe Kriek Brut Xtra. “Verschillende jaargangen van zowel ons kriekenbier als de Goudenband bepalen de smaak van deze editie”, vertelt meester-blender Marc Coesens van brouwerij Liefmans. “De basis, zo’n vijftig procent, is kriek van drie verschillende jaargangen, waarvan de oudste uit 2018 dateert.”

“De kunst van het blenden”

“De frisse zurigheid van de krieken proef je dan ook duidelijk in deze blend. De warme toetsen van hout en vanille zijn dan weer te danken aan de andere pareltjes in deze blend. En die zijn niet van de minste. Een kriekbier van 2014, dat enkele jaren rijpte op oude pinot noir-vaten. Voorts een blond bier, speciaal voor deze blend gebrouwen, dat drie maanden rijpte op eikenhouten vaten. En tenslotte een Goudenband, die op oloroso-sherryvaten heeft gelegen. De lange rijping op vaten geeft de bieren een heel intense smaak. De uitdaging is dan om niet té veel toe te voegen, anders wordt de blend te complex. Zo zit er van de Goudenband maar een heel lage concentratie in. En toch maakt die het geheel rijker. Haal je hem weg, dan is het een ander bier. Dat is de kunst van het blenden.”

“Ideaal als zomers aperitief”

Dieter De Brackeleer, bieraankoper bij Colruyt Laagste Prijzen, haakt in: “We zijn verheugd om opnieuw met Liefmans te mogen samenwerken om een exclusief bier naar onze rekken te brengen. We hopen dat het, net zoals de editie van 2021, een populair zomerbiertje zal zijn bij onze klanten. Door zijn frisse zurigheid is de Kriek Brut Xtra ideaal als zomers aperitief. Ook bij gevogelte, rood vlees en sterke kazen, zoals blauwschimmelkaas, is hij een aanrader”.

Rosa Merckx zette de Liefmans-bieren op de kaart en was ook de eerste vrouwelijk brouwmeester van België. — © if
Rosa Merckx zette de Liefmans-bieren op de kaart en was ook de eerste vrouwelijk brouwmeester van België. — © if

Ode aan Rosa Merckx

Met de nieuwe blend brengen brouwerij Liefmans en Colruyt een eerbetoon aan Rosa Merckx, die op 16 mei op 98-jarige leeftijd overleed. Rosa Merckx startte in 1947 bij brouwerij Liefmans als secretaresse en groeide uit tot de eerste vrouwelijke brouwmeester van het land. Twintig jaar lang stond ‘Madame Rose’ aan het hoofd van de brouwerij en zette ze de Liefmans-bieren op de kaart in binnen- en buitenland. Ze zou uiteindelijk 44 jaar voor de brouwerij werken en kwam nog lang daarna regelmatig langs om te proeven. ‘Madame Rose’ prijkt nu voor het eerst op de wikkel van fijn zijdepapier, dat met de hand rond elke bierfles wordt aangebracht. “Een prachtig eerbetoon aan mijn mama. Ze heeft dit nieuwe speciaalbier nog geproefd. Ze zat ook nog boordevol plannen en had er op de voorstelling van dit bier heel graag bij geweest”, besluit haar zoon Olav Blancquaert.

Lees ook

Meest gelezen in Oost-Vlaanderen

 • BV
  01/12/2023
  Agv Technics
  Eeklo
 • BV
  01/12/2023
  Bold Consult
  Sint
 • BV
  01/12/2023
  Parmentier Consulting
  Mariakerke(gent)

Meer over Horeca