Arcelormittal Foto: Belga

Mijnramp Kazachstan: Aandeel ArcelorMittal krijgt klappen

Het aandeel van staalreus ArcelorMittal, met Belgisch hoofdkwartier in Gent, is maandagochtend op de beurs gezakt na de dodelijke ramp in een Kazachse mijn afgelopen weekend.

Het aandeel zakte rond 9.40u met 4,94% naar 20,03 euro op de beurs van Parijs. Rond 11.30u was dit 20,06 euro (-4,77%). Sinds het begin van het jaar verloor het aandeel meer dan 18% van de waarde. Het bedrijf leed ook onder de tragere groei van de Chinese economie.

De staalreus had acht steenkoolmijnen in Kazachstan in 2022, met reserves die geschat werden op 208 miljoen ton. De staalmijnen van het bedrijf in het land produceerden 2,7 miljoen ton staal, bijna 6% van de totale productie.

Lees ook: ArcelorMittal rijdt staalrollen elektrisch over de grens naar Nederland

De ramp voltrok zich in de mijn van Kostenko, nabij Karaganda in het centrum van Kazachstan. Na de explosie zijn de lichamen van 45 mijnwerkers gevonden, aldus de hulpverleners. Op het ogenblik van de feiten waren er volgens uitbater ArcelorMittal 252 mijnwerkers in de mijn aanwezig. Nog één mijnwerker is vermist.

Na het nieuws over de dodelijke brand in de mijn had de president van Kazachstan, Kassim-Zjomart Tokajev, zijn regering bevolen om een einde te maken aan de samenwerking op vlak van investeringen met het Kazachse filiaal. De staalreus zei zaterdag dan dat een voorakkoord is bereikt met de Kazachse overheid, voor de overdracht van het Kazachse filiaal van ArcelorMittal aan de staat.