Nieuws Ona Rombaut is ‘Wine lady of the year’

Ona Rombaut is ‘Wine lady of the year’

Ona Rombaut is ‘Wine lady of the year’

GENT, BRUSSEL – Sommelier Ona Rombaut (33) van de gelijknamige wijnbar in de Nederkouter mag zich een jaar lang ‘Wine lady of the year’ noemen. De jury loofde haar sterke wijnparcours, ondanks haar jonge leeftijd. “Ik ben heel blij en vereerd.”

Wijnbar Ona blijft maar prijzen in de wacht slepen. Een maand nadat Arne Braeckman (33) bekroond werd tot beste sommelier van Oost-Vlaanderen, is zijn echtgenote Ona Rombaut (33) verkozen tot ‘Wine lady of the year’. Daarbij gaat het vooral om ondernemerschap in de wijnsector; je hoeft er geen sommelier voor te zijn.

Binnen de Belgische wijnsector mochten mensen genomineerden voorstellen en daarna stemden twaalfduizend mensen op hun favorieten. De Gentse kwam maandag tijdens de bekendmaking in Brussel als winnaar uit de bus. “Ik ben heel blij en vereerd”, zegt Rombaut. “Het is een belangrijke erkenning en ik had wel gehoopt dat ik die ooit zou winnen, maar had niet verwacht dat dit moment er nu al zou zijn.”

Sterk wijnparcours

Volgens de jury, onder leiding van voorzitter Baudouin Meyhui uit Kortrijk, draagt Ona “op een heel dynamische manier bij tot de uitstraling van de vrouw in de wijnwereld”. “Terwijl ze een opleiding volgde tot sommelier-conseil, richtte ze op 26-jarige leeftijd de non-conformistische wijnbar Ona op. Als jonge mama combineert ze het moederschap met het uitbaten van een wijnbar en het geven van wijnlessen. Bovendien wil ze binnenkort haar WSET Level 4 Diploma in Wine behalen.”

Een wijnbar, een zoontje, examens voor een internationale wijnstudie … Rombaut combineert het allemaal en is ook nog eens zwanger van een tweede kindje. “Dat valt perfect te combineren met een wijnbar. We drinken zelf nooit als we in de bar staan en als ik proef, spuw ik sowieso. Ik ben geen fan van niet-alcoholische wijn.”

Nieuwe wijnbar

Haar ‘partner in wine’ Arne Braeckman maakte maandag, na de provinciale titel eind januari, ook nog kans op de Belgische. Die ging uiteindelijk naar de Waalse sommelier Frederic Cabut. “Stiekem vind ik het wel een beetje jammer dat we niet allebei hebben gewonnen, maar we waren al superhard geschrokken dat Arne zo ver was geraakt in die wedstrijd. Hij moest er heel wat proeven voor afleggen.”

De prijzen komen alleszins op een goed moment, want in april opent het duo een tweede zaak in de Belfortstraat. “Het is een goede start voor onze nieuwe wijnbar”, zegt Rombaut. “Daar zullen we ook heel wat tastings en evenementen organiseren. We keken er enorm naar uit. Het is leuk dat alles nu samenkomt.”

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.