Ontex Belga Foto: Belga

Onderhandelingen bij Ontex in Eeklo “lopen vlot” maar “acties zullen er zijn als het moet”

De vakbonden bij de Ontex-fabriek in Eeklo hebben donderdag voor het eerst overlegd met de directie van de vestiging, die in 2025 zal sluiten. “De onderhandelingen zijn opgestart en wij onderhandelen zolang dat kan”, zegt ACV-vertegenwoordigster Evi Van Der Bracht. “Dat loopt nog vlot en we proberen vooral antwoorden te krijgen voor de werknemers.” Die kregen vorige week het nieuws dat de internationale luierfabrikant een fabriek in Buggenhout wil afslanken en haar productievestiging in Eeklo wil sluiten.

In die laatste fabriek zijn zowat 350 mensen vast in dienst. De procedure voor collectief ontslag volgens de wet Renault is van kracht.

Lees ook: Luierproducent Ontex wil bijna 500 banen schrappen in Eeklo en Buggenhout
Na het nieuws bleef de fabriek enkele dagen gesloten, maar maandag werden de eerste ploegen aan de band verwacht. “Dat is heel emotioneel”, zegt Van Der Bracht. “Ze zijn weer aan het werk gegaan. Ze zoeken troost bij elkaar. Momenteel wordt op de site wel gewerkt, met de emotionele belasting die daarbij komt kijken. Er komen wel heel veel vragen binnen en wij proberen daar een antwoord op te formuleren.”

Bij het personeel heerst ook boosheid. “Hoe zou je zelf zijn? Boosheid maakt deel uit van het proces. Wanneer beloftes niet gehonoreerd worden, zijn mensen uiteraard boos. Wij brengen die boosheid en die emotie ook over naar de werkgever. Het is belangrijk dat zij dat ook weten.”

Lees ook: Ook toeleveranciers Ontex delen in de klappen: “Maatwerkbedrijf Mirto verliest grootste klant”

De directie van de Ontex-fabriek in Eeklo werd maandag een eerste keer door de vakbonden aangesproken over alle vragen van het personeel. Het gaat dan om praktische informatie over de sluiting, maar ook over mogelijkheden om in andere vestigingen aan het werk te blijven of de ontslagvoorwaarden.

Voorlopig roepen de bonden niet op om het werk neer te leggen. “De onderhandelingen zijn opgestart en wij onderhandelen zolang dat kan”, klinkt het. “Maar acties zullen er zijn als het moet.”

De procedure voor collectief ontslag onder de wet Renault voorziet een reeks informatie- en consultatiemomenten, waarbij de directie en vakbonden elkaar kunnen spreken en verschillende pistes kunnen behandelen. Die onderhandelingen willen de bonden alle kansen geven.

Lees ook: Voorlopig geen staking bij Ontex: “Zo veel mogelijk arbeidsplekken proberen te redden”

“We hebben nog enkele overlegmomenten de komende weken, zodat ook mensen die nog geen vraag hebben gesteld, dat kunnen of durven doen. Die informatievergaderingen en de informatieplicht – de fase die nu bezig is – mogen zeker niet in waarde onderschat worden. Niet alleen voor de werknemers, maar ook voor ons als onderhandelaar.”

 Voor die onderhandelingen hebben alle bonden zich aan tafel begeven. “We hebben altijd de traditie om te onderhandelen vanuit het gemeenschappelijk vakbondsfront.”

Voorlopig hebben de bonden nog niet beslist of ze de sociale akkoorden in Eeklo en Buggenhout afzonderlijk of gezamenlijk willen onderhandelen.

De Belgische groep Ontex, die luiers en incontinentiemateriaal produceert, heeft een hoofdkantoor in Aalst en twee productievestigingen in Oost-Vlaanderen. Een fabriek in Eeklo moet sluiten, 350 werknemers zijn daar getroffen. In Buggenhout wordt een productievestiging afgeslankt met 150 personeelsleden minder.