1 Copy: Google Street View.

ConnectSME loodst cleantech bedrijven doorheen “Vallei des Doods”

ASSE - Bedrijven die milieuvriendelijke innovaties ontwikkelen, kunnen zich vanaf nu opgeven voor het grensoverschrijdend ConnectSME-programma. Het programma biedt 36 kmo’s en mkb’s uit de grensregio Vlaanderen-Nederland de kans om hun prototypes uit te werken en te testen in een reële omgeving in een van de deelnemende proeftuinen, zoals Green Energy Park in Zellik (Asse).

De initiatiefnemers willen de maturiteit van duurzame innovaties verhogen en hen sneller de weg naar de markt laten vinden. Op die manier versterkt en bevordert ConnectSME de samenwerking, innovatie en duurzame ontwikkeling van de grensregio en draagt het bij tot de CO2-reductie en het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelen.

“Vallei des Doods”

Voor veel bedrijven die duurzame technologieën ontwikkelen, is het moeilijk om de zogeheten ‘Vallei des Doods’ te overbruggen. Er is vaak een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal nodig om het innovatief product naar commerciële schaal te brengen, terwijl potentiële stakeholders nog niet durven te investeren. Duurzame innovatieve oplossingen moeten dus sneller uitgerold worden. Onderzoek toont aan dat technologische innovatie nood heeft aan een fysieke demonstratie- en testomgeving, die de  reële markt weerspiegelen.

Fysieke testomgeving

Daarom willen de twee clusters achter ConnectSME initiatief, de Vlaamse speerpuntcluster Flux50 en haar Nederlandse evenknie Cleantech Delta, bedrijven linken met zes proeftuinen die sterk inzetten op duurzame ontwikkeling. In Vlaanderen zijn dat de Thorsite (VITO), Snowball en het Zellikse Green Energy Park. Green Energy Park (GEP) is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) en omvat het ontwikkelen en exploiteren van een onderzoekscampus met de focus op drie onderzoeksdomeinen: energie- en mobiliteitstransitie, ziekenhuis van de toekomst en slimme regio’s.

36 bedrijven 

De 36 geselecteerde bedrijven ontvangen vouchers voor advies en de kans om hun innovatie in deze fysieke testomgeving te demonstreren en te ontwikkelen. Zo krijgen ze feedback op basis van het werkelijke gebruik van de technologie en ontstaan inzichten die leiden tot verdere verfijningen van het product. Dit verhoogt de kansen op commercieel succes. De producten worden ook per proeftuin voorgesteld aan een breed publiek om zo de kenbaarheid ervan te verhogen. De beoogde uitkomst biedt zowel een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen als een economische meerwaarde in de vorm van meer omzet en meer tewerkstelling in de grensregio.

Kruisbestuiving

ConnectSME-project richt zich op Vlaamse en Nederlandse cleantech kmo’s en mkb’s die hun innovaties willen schalen. Het programma faciliteert en ondersteunt grensoverschrijdende samenwerking maximaal door kwalitatieve matches te vormen met partijen over de grens. Nederlandse mkb’s testen hun innovatief product bij een Vlaamse proeftuin en de Vlaamse kmo’s demonstreren hun product bij een Nederlandse proeftuin. Elke proeftuin heeft specifieke faciliteiten en eigenschappen, waardoor een unieke combinatie tussen de kmo/mkb en een specifieke proeftuin ontstaat.