Bieten bij Tiense Suiker. Foto Tiense Suiker Bieten voor Tiense Suiker. Foto Tiense Suiker

Hevige regenval maakt bieten rooien moeilijker voor Tiense Suikerraffinaderij

Het jaar 2023 is een uitzonderlijk jaar als het gaat over de bietenteelt bij de Tiense Suikerraffinaderij. Er werd drie tot vier weken later gezaaid dan normaal en eind oktober was er al meer dan 730 liter neerslag gevallen wat even veel is dan er normaal op een heel jaar valt in België.

Ondertussen is er in november al terug meer dan 50 liter of 5 emmers water per vierkante meter gevallen en het houdt niet op. “Deze neerslag heeft er wel voor gezorgd dat de bieten snel gegroeid zijn en een mooi tonnage halen maar het is voor de bietentelers en de loonwerkers die de bieten moeten rooien een heel zware opgave”, zegt Erwin Boonen, directeur grondstoffen Tiense Suiker.

Lees ook: Nieuwe duurzamere diffusietoren van Tiense Suiker officieel ingehuldigd“Dankzij de aangepaste machines, de flexibiliteit en de inzet van iedereen lukt het momenteel om de fabrieken van de Tiense Suikerraffinaderij te bevoorraden met voldoende bieten”, gaat directeur Boonen verder. “Spijtig genoeg zien we wel een lager suikergehalte en een hogere grondtarra aan de bieten wat natuurlijk niet de bedoeling is. De situatie is dus moeilijk maar niet zo dramatisch als we kunnen zien bij de landbouwers in West-Vlaanderen waar het oogsten van de gewassen vandaag niet aan de orde is.”

Tiense Suiker bedankt dan ook graag haar landbouwers en loonwerkers voor alle inspanningen. “Samen met de medewerkers van de Tiense Suikerraffinaderij doen we er alles aan om deze campagne verder goed te laten verlopen”, aldus directeur Boonen. “De diffusietoren die onlangs werd ingehuldigd, werkt ondertussen op kruissnelheid en de bieten worden vlot verwerkt tot onze suiker.”